Nepvolgers kopen: vind jij dat oké?
Nepvolgers kopen: vind jij dat oké? Foto: dbieb

Nu in dbieb: een kijkje in je online leven

LEEUWARDEN – Het weer checken, je bankzaken regelen of de tussenstand van Cambuur bekijken? Je doet het allemaal online. Met groot gemak bovendien. Vaak sta je er niet bij stil dat terwijl je scrollt er (persoonlijke) data wordt verzameld. Wat gebeurt daarmee? Wie verzamelt dit eigenlijk? En hoe beoordeel je nepnieuws? The Glass Room onderzoekt de reis van jouw persoonlijke gegevens op het internet. Deze unieke tentoonstelling over data en privacy kun je tot en met 24 oktober 2021 zien in dbieb Leeuwarden.

En daarmee heeft dbieb zichzelf opnieuw overtroffen. Want na New York, San Fransisco en London, is Leeuwarden aan de buurt voor deze bijzondere tentoonstelling. Op het eerste gezicht lijkt de expositie een hightech pop-up store waar de nieuwste glimmende digitale producten klaarliggen. In werkelijkheid zijn het een selectie kunstwerken die vragen oproepen. De tentoonstelling zet aan tot gesprekken over privacy en het delen van data. Je leert tijdens The Glass Room bijvoorbeeld te doorzien wat het verband is tussen dataverzameling en nepnieuws.

Ethische vragen

Er worden dus ethische vragen gesteld over de technologie van nu. Want stel je eens voor je ziet op een scherm iemand door rood rijden, druk jij op de knop zodat degene een bekeuring krijgt? Nou? Of zou je, met een simpele druk op de knop, nepvolgers kopen voor je social media accounts? Vind je dat dat kan zo’n Dotan-actie? Deze expositie geeft stof tot nadenken. Om die reden heeft dbieb jonge publieksbegeleiders in de arm genomen die staan te trappelen om met de bezoekers in gesprek te gaan. Deze whizzkids zijn vertrouwd met alles wat digitaal is. Ze hebben bovendien een speciale training gevolgd van Tactical Technology, de organisatie die The Glass Room ontwikkelde.

De tentoonstelling stelt de bezoeker dus voor lastige vragen. Door in gesprek te gaan met de begeleiders of andere bezoekers krijg je inzichten over privacy en delen van data. Ook geeft het een kijkje in je eigen online leven. Om zelf meer grip te krijgen op je online leven worden er praktische tools zoals de Data Detox Kit aangeboden. Ook worden er verschillende rondleidingen voor groepen en scholen georganiseerd.

De tentoonstelling maakt bezoekers op een speelse manier bewust van de impact die technologie heeft op het dagelijks leven van ons allemaal. Daar hechten bibliotheken veel waarde aan. Bibliotheken willen mensen in staat stellen om actief vaardig en weerbaar te kunnen bewegen in de online informatiesamenleving. Wie digitaal vaardig is, verkent immers nieuwe digitale mogelijkheden, benut de kansen die technologie biedt en ontwikkelt de vaardigheden die nodig zijn om te ontdekken en te experimenteren. Wie digitaal weerbaar is, is zich bewust van risico's, maakt bewuste keuzes en beschermt zichzelf. Deze kennis en vaardigheden vormen de basis voor een actieve bijdrage aan de digitale informatiesamenleving.

Belang van digitaal burgerschap

Zo biedt dbieb ook allerlei cursussen aan voor als je nog niet zo thuis bent met internet. Zo is er op 29 september de gratis workshop: Hoe werkt mijn Android telefoon? In deze workshop leer je hoe ontzettend handig een smartphone is en welke mogelijkheden die biedt. Op 27 oktober is er een zelfde cursus voor iPhone-gebruikers. Op 7 oktober is er een debat met het thema: Altijd online?! Wat doet dat met jou? Docenten Jeroen de Jong en Marjolein de Zee gaan publiekelijk in gesprek met jongeren van het ROC Friese Poort, én met ouders over hun relatie met de smartphone en sociale media.

Voor meer info: dbieb.nl/theglassroom