Afbeelding
Foto:

Collectie Nationaal Veemuseum

De tentoonstelling 'Een selectie uit de collectie', die duurt tot 1 november, toont de mooiste topstukken uit het vorig jaar gesloten Nationaal Veemuseum (NVM). Dit museum maakt sinds 2021 deel uit van het Fries Landbouwmuseum. Topstukken zijn onder meer de kop van stier Sunny Boy en de schilderijen van de Haagse School-schilder Jan de Haas.

Schilder Johannes Hubertus Leonardus 'Jan' de Haas (1832-1908) behoort tot de eerste generatie schilders van de Haagse School. Hij maakte vooral naam met vee, meestal met koeien. De Haas groeide op in Amsterdam en studeerde daar aan de Rijksakademie van Beeldende Kunst bij Pieter van Os. Ook bekleedde hij regelmatig schilderijen van bevriende schilders als Willem Roelofs en Paul Gabriël met vee. Een ander meesterwerk is de geprepareerde kop van de fokstier Sunny Boy. In de jaren tachtig was hij de trots van agrarisch Nederland en een wereldleider. Sunny Boy is geboren in de hoog aangeschreven stal Pietjes van fokker Minne Blanksma in Schalsum. Toen de 'bulge' de 1,2 miljoen dosisgrens overschreed - een record van een Amerikaanse stier - bereikte het zelfs de omroep CNN. De Amerikaanse televisiezender vond het optreden van Sunny Boy bijzonder genoeg om er een item van te maken voor de dagelijkse nieuwsuitzending, die in 130 landen werd uitgezonden. Later zou hij de 2 miljoen doses passeren. Sunny Boy is nu terug in zijn 'heitelân', terug in Friesland. Er zijn nog een tal andere merkwaardige objecten te zien zoals een bevruchtingsapparaat voor kalkoenen, een antistresstestapparaat om biggen te kalmeren en ongeboren kalveren op sterk water in diverse stadia.

Het NVM moest in 2019 noodgedwongen sluiten. Het was gevestigd in het voormalige Ki-station van de Vereniging voor Kunstmatige Inseminatie bij Rundvee ‘Land van Cuijk’ in het Brabantse Beers. In 2021 sloot het zich aan bij het Fries Landbouwmuseum, dat daarmee op dit gebied landelijk toonaangevend is geworden.

Foto: Het Landbouwmuseum