Afbeelding

Duurzaam deelvervoer van deur tot deur

Algemeen

LEEUWARDEN - Ze zijn haast niet meer uit het straatbeeld weg te denken; groene scooters met in witte letters het woord GO erop. Het zijn deelscooters die je eenvoudig kunt huren. Hoe? Dat lees je hier.

Weken lang staat er in Aldlân op de hoek van de Weideflora en de Fioringras een scooter. Het plastic waterflesje heeft de huurder in het opbergvakje laten staan, vergeten mee te nemen. In Techum staat er dagenlang midden op het fietspad zo’n zelfde stadsbrommer. En zo staan er in heel Leeuwarden op de meest willekeurige plekken van die knalgroene vervoersmiddelen. Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe dat nou kan?

Het is een initiatief van GO Sharing. Het bedrijf heeft als doel om duurzaam deelvervoer voor iedereen van deur tot deur toegankelijk te maken. Van bezit naar gebruik, alleen wanneer jij het nodig hebt. GO Sharing heeft hiermee als doel dat iedereen kan bijdragen aan een groene en leefbare toekomst.

Verrommeling van de publieke ruimte

Vorig jaar zomer zijn er in Leeuwarden ruim honderd scooters in gebruik genomen. Al snel volgden er vragen van PAL/Groen Links naar aanleiding van klachten over de voertuigen, die vaak fout geparkeerd staan en zorgen voor verrommeling van de publieke ruimte. Het college erkende die problemen en gaf aan met Go Sharing afspraken te hebben gemaakt om de overlast tot een minimum te beperken.

Bij navraag laat een woordvoerder weten dat de gemeente Leeuwarden in nauw contact staat met Go Sharing. Om overlast tegen te gaan is de ‘no parkingzone’ uitgebreid. Ook kunnen gebruikers een waarschuwing krijgen. “In de app worden rode gebieden aangegeven. Daar kan niet geparkeerd worden: de scooter gaat dan niet op slot.” Daarnaast is het mogelijk om klachten in te dienen bij het verhuurbedrijf. Go Sharing achterhaalt dan de laatste gebruiker en die ontvangt een waarschuwing. Na twee keer volgt een blokkade. Het college zegt verder de positieve effecten van deelmobiliteit te zien en te verwachten dat deze trend zich zal voortzetten. “We blijven als gemeente dit echter monitoren, het is een continu proces voor beide partijen.”


Makkelijk en leuk

Wil je dit ook eens proberen? Download dan de GO Sharing app. Wanneer je een account hebt aangemaakt, zie je op de kaart in de app alle beschikbare voertuigen staan. Reserveer je voertuig en volg de kaart om hem te vinden. Je hebt 15 minuten om er te komen. Heb je de scooter gevonden, check die dan eerst op eventuele schades en geef die door. Start je rit door de QR code te scannen of klik op ‘start’ in de app. Behoefte aan een korte pitstop tijdens je rit? Met de ‘parkeermodus’ gaat de scooter uit, maar is die nog steeds alleen voor jou beschikbaar. Je rit beëindigen kan alleen in het servicegebied. In de app is dit gebied lichtgroen gemarkeerd. Parkeer de scooter netjes en druk op ‘Beëindig rit’.

Veel rijplezier!

Wat vind jij? Go Sharing deelscooters: een zege of een last? Laat het ons weten in de comments hieronder.