Afbeelding
Foto: Jurjen Backer Dirks

Vijversburg: meer dan alleen een park

Samenleving

LEEUWARDEN - Natuur en Cultuurpark Vijversburg, in Leeuwarder volksmond vooral bekend als het Bos van Ypeij, is veel meer dan alleen een park. Het gebied, dat in 2017 in oppervlakte werd verdubbeld, heeft alle ruimte voor prachtige natuur, maar ook voor recreatie, cultuur én activiteiten voor jong en oud. Ook aanstaande zomer is er weer van alles te beleven in Vijversburg te Tytsjerk.

Natuur en Cultuurpark Vijversburg bestaat uit vier delen. Het oude gedeelte, het historische park, is een plek waar je altijd lekker kan wandelen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen zich laten verrassen op de vele slingerpaadjes en op ontdekkingstocht gaan bij Villa Vijversburg, de grot, blauwe koepel, kluizenaarshut, oranjerie, volière, rotstuin, kruidentuin, het theehuis en de collectie beeldende kunst. Naast het historisch park heb je drie andere onderdelen. ‘Frijlân’, een plek waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven en de natuur kunnen ontdekken. ‘Het Ooievaarsnest’, aangelegd door de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger, is een kunstzinnig landschap met als titel “get lost on the way home, finding ways in the nothingness. Je vindt er bijvoorbeeld prachtige bloemenvelden, hangmatten om lekker te chillen en een zwerfboekenbibliotheek. Tenslotte heb je ook nog ‘de Dwaalster’, een ruimte om lekker in te dwalen en te verdwalen. Vier meter hoge heggen (ze moeten nog wel wat groeien), ontnemen je het zicht, totdat er opeens een venster in het groen verschijnt waarin je grasvelden, bloemenvelden en zelfs schommels kan vinden. Naast deze vaste ontdekkingsplekken zijn er ook activiteiten in het park.


Foto: Jurjen Backer Dirks

Herman van Veen

De Nederlandse kunstenaar Herman van Veen is erg groot fan van het park. Vorig jaar wilde hij al graag een paar optredens organiseren in het park, dit jaar zal hij er zijn eigen kunstwerken tentoonstellen. De panelen zijn te zien door de ramen van het Paviljoen. Je hoeft dus nergens naar binnen om de kunst te bewonderen. Later zullen er ook kunstwerken van Van Veen in het theekoepeltje te zien zijn. Een normaal toegangskaartje naar het park geeft je al toegang tot de exposities.

Koi Show

Dit jaar wordt op 17 juli 2021 de allereerste Koi Show van Noord-Nederland georganiseerd in Vijversburg. De show wordt georganiseerd door Koi Cave, een vereniging voor enthousiaste eigenaren en fans van koi-vissen. Op het terrein van Vijversburg staan grote tenten met diverse koi-dealers uit het noorden die graag de vragen van de belangstellende bezoekers beantwoorden, er is een gespecialiseerde dierendokter aanwezig en er zijn maar liefst 48 watertanks met de mooiste karpers uit de omgeving. Kaarten zijn te bestellen via www.koicave.nl. Let op, een regulier toegangskaartje naar het park is op deze dag niet geldig.

Ypertjes

Deze zomer hebben Ypertjes hun intrede gedaan in het park. Dit kleine volkje is geïnspireerd door de prachtige natuur en wil hier graag wonen, alleen hebben ze nog geen huisjes. Gelukkig heeft een groep van zestig kinderen daar verandering in gebracht. Zij bouwden de huisjes. In augustus kan een nieuwe groep kinderen de Ypertjes helpen door van de huisjes een prachtig dorpje te bouwen. Hopelijk blijven de Ypertjes nog lang in Vijversburg wonen, want het is dankzij deze kleine wezentjes een gezellige boel geworden. 

Het Ypertjes project wordt geleid door de kunstenaarsfamilie Stoereloer. Op hun website www.stoereloer.nl kun je je kind aanmelden zodat hij of zij kan helpen met dit bijzondere en langlopende kunstproject.