Oumar Sylla van Deelfiets Nederland en Avine Fokkens.
Oumar Sylla van Deelfiets Nederland en Avine Fokkens. Foto's: Johan Vogelzang

Deelfietsen op Friese bus- en treinstations

FRIESLAND - Op 24 bus- en treinstations in heel Friesland staan sinds 1 juli in totaal 96 deelfietsen. Als reiziger kun je die fiets met je telefoon en QR-code van het slot ontdoen en voor 1,50 euro per uur (maximaal 6 euro per dag) gebruiken om naar de plek van je bestemming (en weer terug) te fietsen. Het zijn geen elektrische fietsen overigens, al zouden ze - indien nodig - wel omgebouwd kunnen worden.

De deelfietsen zijn op initiatief van provincie Fryslân neergezet. In samenwerking met vervoerders Arriva en de NS heeft het Zwolse bedrijf Deelfiets Nederland de 96 fietsen aangeleverd. Het frame is prachtig blauw voorzien van rode pompeblêden. De ceremoniële openingshandeling vond 1 juli plaats op het station van Mantgum.

Met de komst van deelfietsen op bijna alle stations in Fryslân proberen provincie Fryslân, Arriva Nederland en Deelfiets Nederland het gebruik van het openbaar vervoer nog meer te stimuleren. Het bereiken van de eindbestemming, anders dan het treinstation, is met de komst van deze deelfietsen gemakkelijker geworden voor de reiziger.

Als gebruiker moet je de fiets wel weer terugzetten in de fietsenstalling van het station waar je hem hebt geleend. Anders tikt de teller door. Dat zorgt ervoor dat de deelfietsen niet overal en nergens op straat of in het gras worden gedeponeerd wanneer de gebruiker er klaar mee is. 

Goed voor leefbaarheid in Friesland

Gedeputeerde Avine Fokkens van provincie Fryslân is er erg blij mee: “Ik hoop dat het aanslaat, want een project als dit is goed voor de leefbaarheid in onze provincie. Dit is bovendien een mooie extra service om de reizigers te verleiden weer in het openbaar vervoer plaats te nemen.” In het voorbije coronajaar is het aantal reizigers in het openbaar vervoer met veertig procent gedaald, zo werd eerder deze maand bekend.

Regiodirecteur Milfred Hart van Arriva Nederland: “We waren zelf ook al met plannen bezig om deelfietsen te combineren met onze treinen en bussen, maar toen we hoorden van dit project van de provincie hebben we besloten het geld dat we voor ons project opzij hadden gezet, hiervoor te gaan gebruiken. Wij denken dat deze oplossing van het bedrijf Deelfiets Nederland een uitstekende manier is voor onze reizigers om hun reis makkelijker te maken naar hun plaats van bestemming.”

De 24 stations met deze deelfietsen:

Het gaat om de nuvolgende busstations van Arriva: Drachten (Van Knobelsdorffplein), Joure, Dokkum, Lemmer, Oosterwolde en Drachten (Transferium Oost). De Friese treinstations met deze deelfietsen zijn: Buitenpost, Feanwâlden, De Westereen, Leeuwarden-Camminghaburen, Hurdegaryp, Harlingen, Franeker, Dronrijp, Mantgum, IJlst, Workum, Hindeloopen en het station dat voor de dorpen Koudum en Molkwerum dienst doet.

Op de NS treinstations van Grou, Akkrum en ook die van Wolvega staan deze deelfietsen nu ook. Op de treinstations Leeuwarden Centraal, Sneek en Heerenveen zijn al andere vormen van deelfietsen bedacht, daar is al in voorzien op een andere manier.

Je krijgt als reiziger de deelfietsen in Friesland op een presenteerblaadje, in de fietsenstalling op het betreffende bus of trein station.