Afbeelding
Foto: Unsplash/Jack Ward

Regel de CoronaCheck voor u vertrekt

De vakantieperiode is weer aangebroken, maar zo vrijblijvend als u vroeger op vakantie ging, gaat vanwege corona niet meer. Informeer u zelf daarom goed voor u op vakantie gaat en voor u terugreist naar Nederland.

U kunt op vakantie naar landen met een groen of geel reisadvies. Deze bestemmingen worden niet langer ontraden. Desondanks kunnen nog er wel reisbeperkingen of andere maatregelen gelden. Houdt daarom het advies van Buitenlandse Zaken in de gaten op: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie.
Wat het reizen binnen Europa makkelijker maakt is het Digitaal Corona Certificaat dat per 1 juli is ingevoerd. Ook wel bekend als de CoronaCheck. Wilt u reizen binnen de Europese Unie? Dan heeft u meestal een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs nodig. Of een bewijs dat u bent hersteld van corona. Met CoronaCheck kunt u deze bewijzen laten zien. Dat is echter geen vrijbrief waarmee u elk land binnenkomt. Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen ze accepteren bij binnenkomst in het land. En onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen een land accepteert en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de landen zelf. U vindt deze informatie in www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
Is een testbewijs voldoende voor uw bestemming, kijk dan welke van de twee testen (een negatieve PCR(NAAT)test of antigeen(snel)-test) u nodig heeft. De testsoort hangt af van uw reisbestemming en vervoermiddel. In juli en augustus kunt u een gratis coronatest laten doen voor uw reis. Er zijn echter weinig testlocaties en tijdstippen beschikbaar. Een commerciele instantie zoals www.spoedtest.nl kan daarbij uitkomst bieden.
Daarnaast stelt Nederland ook eisen bij uw terugkeer. Na verblijf in een gebied met oranje reisadvies door corona heeft u een negatieve testuitslag nodig. Ook als u gevaccineerd bent. Dit geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder. Bent u echter in het bezit van een vaccinatiebewijs of herstelbewijs (bijvoorbeeld in het Digitaal Coronabewijs) dan heeft u geen negatieve testuitslag nodig.