Kobalt in een mijn in Congo
Kobalt in een mijn in Congo Foto: William Clowes, Bloomberg via Getty Images

Ford zet zich in voor vrouwelijke mijnwerkers in Congo

DEARBRON - Ford gaat, samen met hun internationale non-profit partners, een pilot programma opzetten om hun vrouwelijke medewerkers te ondersteunen die in Congo in de koper- en kobaltbevoorradingsketen werken. Het land is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste speler op de markt voor zeldzame metalen die essentieel zijn voor de energietransitie van de automotive industrie.

Het programma wil een eerlijke markt creëren waarin iedereen dezelfde kansen heeft en waarin vrouwen ook deel kunnen uit maken van verschillende winstgevende en duurzame bedrijven. Om dat te bereiken willen ze al hun vrouwelijke medewerkers, in elk onderdeel van de keten, de mogelijkheid geven om trainingen te volgen in financiële educatie, business management, innovatie en leiderschap. Het programma doet ook onderzoek naar de positie van vrouwen in de mijnindustrie.

"Dit programma gaat ons helpen om armoede onder vrouwen in de industrie te verminderen en pakt daarbij ook één van de belangrijkste oorzaken van kinderarbeid aan," vertelt Sue Slaughter, directeur inkoop, materiaalkosten en duurzame keten. "We hebben het programma opgezet met inspraak van de vrouwen uit Congo. Het is een positieve stap in het ontwikkelen van de mogelijkheden van de vrouwen in de regio. We helpen ze om op een eerlijke manier in de markt te kunnen concurreren en uiteindelijk hopen we op deze manier de toekomstige generatie vrouwen te ondersteunen die zelf een onderneming willen beginnen. Dit pilot project is een voorbeeld van hoe de auto-industrie de bevoorradingsketen kan verbeteren, vrouwen kan ondersteunen en de rechten van de de kwetsbaren kan beschermen.

Het programma is één van de manier waarop Ford vorm geeft aan de belofte die zij hebben gedaan aan de Verenigde Naties, om er alles aan te doen om voor 2025 kinderarbeid over de hele wereld uit te bannen. Door de belofte te tekenen, legt Ford vast dat zij de Internationale Rechten van de Mens respecteren en dit ook in hun beleid opnemen. Ze nemen hierdoor stappen om zowel in hun eigen bevoorradingsketen, als in de bevoorradingsketen van hun leveranciers en partners, geen kinderarbeid meer te accepteren.

Congo is leider op de kobaltmarkt en exporteerde in 2020 ongeveer 70% van de globale vraag naar dit mineraal. Van deze export komt ongeveer 14% van de kobalt bij kleine en 'ambachtelijke' mijnen vandaan, welke vaak in verband worden gebracht met kinderarbeid. Vanwege hun grote productiecapaciteit zal Congo ook in de toekomst nog een belangrijke positie hebben in de bevoorradingsketen van belangrijke mineralen. De groeiende vraag naar deze producten, die een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de auto-industrie, bieden in de toekomst veel economische en sociale kansen voor de gemeenschappen die rondom de mijnen liggen. In Congo werken vrouwen in alle sectoren van de koper- en kobaltmijnindustrie. Diverse bestuurscentra in de regio's waar mijnen zijn, melden berichten van vrouwen die discriminatie, mishandeling en misbruik ervaren in de mijnindustrie en minder kansen krijgen om zich te ontwikkelen.