Padden worden jaarlijks geholpen de weg over te steken.
Padden worden jaarlijks geholpen de weg over te steken. Foto: Jeroen Breidenbach

Van Hall is milieuvriendelijkste hogeschool

Educatie

LEEUWARDEN - Voor het vierde jaar op rij is Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) de duurzaamste hogeschool van Nederland. HVHL haalde op de Sustainabul 2021 een tweede plaats, net achter de Wageningen Universiteit, die zich de duurzaamste instelling voor hoger onderwijs van Nederland mag noemen.

De SustainaBul is dé ranglijst van Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid. De ranking is gebaseerd op de mate waarin de onderwijsinstellingen duurzaamheid hebben geïntegreerd in hun onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.

Bert Schutte, opleidingsmanager Milieukunde en verantwoordelijk voor de portefeuille duurzaamheid: “We hebben het niet zo kunnen vieren als andere jaren, vanwege corona, maar we zijn er natuurlijk ontzettend blij mee. Hier hebben we met zijn allen hard voor gewerkt om zo ver te komen.”

Van Hall Larenstein heeft een raamwerk met activiteiten neergezet waar het nu de vruchten van plukt. Op vele fronten is het duurzaamheid aan het toepassen. Zowel bij de inhoud van de lessen, inhoud van projecten, modules, afstudeerscripties om maar iets te noemen en ook op praktisch vlak in de eigen bedrijfsvoering qua zonnepanelen, materiaal van koffiebekertjes en hoeveelheid afval dat er wordt geproduceerd in het eigen gebouw.

Ook werkt Van Hall Larenstein samen met bedrijven en (overheids)instanties, waarmee het laat zien ook daadwerkelijk in de dagelijkse maatschappijgang der zaken milieuvriendelijkheid in een hoog vaandel te hebben. Voorbeelden daarvan zijn de betrokkenheid bij het verfraaien op natuurlijk gebied van de Potmarge en de jaarlijkse ondersteuning bij de paddentrek op en rond de hogeschool, zodat de diertjes gered worden en geen zekere platgereden dood sterven op het asfalt.

“Alleen de universiteit van Wageningen is boven ons geëindigd qua aantal behaalde punten op de SustainaBul-ranglijst. Maar wij zijn wel de hoogst scorende hogeschool van Nederland.” Er zijn 35 hogescholen in Nederland en Schutte denkt dat er ongeveer twintig jaarlijks meedoen met de wedstrijd.

Mooipraterij niet beloond, actie wel

“SustainaBul is streng, ze letten er ook echt op dat je daadwerkelijk stappen zet en acties onderneemt.” Mooipraterij wordt niet beloond, het gaat om daadwerkelijke duurzame acties. Eén van de acties is dat milieugerichte LCA (Life Cycle Analyses, red) belangrijk is bij alles wat studenten onderzoeken en uitvoeren. In alles moeten ze milieuwaardes meenemen. Bijvoorbeeld in hoeverre een duurzaam natuurproduct toch belastend kan zijn voor de natuur, in relatie tot het waterverbruik of manier van transporteren, om maar iets te noemen.

Bert Schutte kan legio voorbeelden opnoemen van afstudeerprojecten en andere onderwijsinhoudelijke momenten waarop duurzaamheid aan bod komt. Het leidt tot milieubewuste afgestudeerde studenten waar het bedrijfsleven gebruik van kan gaan maken. Van voedingsmiddelentechnologie, tot landbouw, diermanagement - noem alle opleidingen binnen Hogeschool Van Hall Larenstein maar op - alles is ervan doordrongen dat duurzaamheid belangrijk is voor het voortbestaan van de wereld. 

Afbeelding