Afbeelding

Stoer en nuttig; Waarom een zonnebril dragen deze zomer echt een must is!

Gezondheid

FRIESLAND - Een zonnebril dragen ziet er niet alleen badass uit, maar is ook heel belangrijk voor je ogen. Zonder een zonnebril kunnen je ogen, net als je huid, permanent beschadigen. Maar pas op, niet alle zonnebrillen bieden genoeg bescherming. RondOm Leeuwarden zocht uit hoe de zon jouw ogen kan beschadigen, hoe een zonnebril je kan beschermen én waar je op moet letten als je een zonnebril aanschaft.

Als je lang in de zon kijkt, dan kunnen je ogen pijn gaan doen. Dit is echter niet het grootste gevaar van de zon. Zonder dat je het doorhebt komen namelijk onzichtbare UV-stralen je ogen binnen, ook als je niet naar de zon kijkt. Deze stralen zijn erg gevaarlijk. Op korte termijn kun je last krijgen van een branderig gevoel op je ogen, maar ook van het feit dat je ogen zich, na een middagje zonnen, minder snel en goed kunnen aanpassen op andere omgevingen waar minder licht is. Dat maakt rijden na een zonnig dagje bijvoorbeeld erg gevaarlijk. Op langere termijn kan schade door de zon staar of macula degeneratie (de macula is een onderdeel van je ogen die het mogelijk maakt om gezichten te herkennen of te lezen)

Hoe beschermt een zonnebril mij?

Net als zonnebrandcrème houdt een goede zonnebril UV-stralingen tegen. Hoe dat werkt? De lens, die ook op sterkte kan zijn, wordt erg verhit en dan geweekt in een UV-vloeistof. In deze vloeistof zitten chemicaliën die kruipen in de meest kleine poriën van de lens. Als de lens dan weer afkoelt, kristalliseren de chemicaliën, waardoor ze voor altijd deel uitmaken van de lens. De chemicaliën hebben als eigenschap dat ze UV-straling kunnen opnemen

Goedkoop of duur?

De prijs van je zonnebril bepaalt niet persé de mate waarin het je beschermd tegen UV-stralingen. Het belangrijkste is dat je kijkt naar hoeveel procent UV-straling de bril tegenhoudt. Dit moet minimaal 99% tot 100% zijn. Je hoeft niet persé te kiezen voor de meest donkere glazen. Deze beschermen namelijk niet beter tegen UV, maar zijn soms wel comfortabeler in de avond. Verder moet je zonnebril lekker zitten en stevig zijn.