Cameraman Marvin gefocust achter zijn camera bij het Songfestival.
Cameraman Marvin gefocust achter zijn camera bij het Songfestival. Foto: Nathan Reinds

Leeuwarder cameraman Marvin filmt Songfestival

LEEUWARDEN - Hij stond letterlijk en figuurlijk op poleposition bij het podium van het Songfestival: cameraman Marvin Jansen van der Sligte uit Leeuwarden. Hij was één van de 24 dolgelukkige cameramensen, die uitgekozen waren om de liveregistratie te maken van het megaspektakel in Rotterdam. Niet alleen een enorme eer, maar ook enorm spannend. Rondom vroeg Marvin naar deze bijzondere ervaring.

De 23-jarige Marvin is van kinds af aan al helemaal gek van camera's. Die passie ontluikt bij zijn oude voetbalclub, LAC Frisia 1883. Hij mag daar eens meekijken met de vader van een vriendje, die destijds bij Omrop Fryslân werkt. "Vanaf dat moment ben ik bij steeds meer bedrijven mee gaan lopen. Mee naar het ijshockey en het kaatsen, prachtig vond ik het. Toen ik in 2007 samen met mijn vader bij het Junior Songfestival keek, dacht ik: dit wil ik ook. Dat ik 14 jaar later uiteindelijk een liveregistratie heb mogen maken van het grote Songfestival, is voor mij echt een droom die uitgekomen is."

Allergrootste evenement ooit

Het Songfestival wordt geregistreerd door United (die moederbedrijf EMG vertegenwoordigd) en NEP The Netherlands. Marvin is al jaren in dienst van United en heeft daar al het één en ander meegemaakt, zoals het filmen van voetbalwedstrijden uit de Nederlandse Eredivisie of het filmen van programma's als Koffietijd. Niets weegt echter op tegen de registratie van het Songfestival. "Zo'n mega event, waar miljoenen mensen naar kijken en wat zo immens populair is. Toen ik voor het eerst bij Ahoy aankwam, merkte ik dat direct. Allemaal grote vlaggen en bestickering. Ik weet nog dat ik dacht: we zijn in een soort ‘Eurovision dorp’ beland. Qua entertainment begrippen is er echt niets dat in de buurt komt van het Songfestival."

"Ik weet nog dat ik dacht: we zijn in een soort ‘Eurovision dorp’ beland."

Spanning giert door het lijf

De cameramannen hebben samen met de regisseurs ruim twee en een halve week gerepeteerd om alles onder de knie te krijgen. "Je wil constant het perfecte shot en precies filmen wat de regie graag wil. Het belangrijkste is dat je dat ook daadwerkelijk doet op de momenten dat je live gaat. Wanneer we live gingen, was er veel spanning. Vooral tijdens de eerste keer tijdens de halve finale op dinsdag en de grote finale natuurlijk. Je wil namelijk altijd voor het hoogst haalbare gaan en daarbij geen fouten maken."

Onverwacht veel in beeld

Marvin kijkt met veel trots terug op de liveregistratie. Hij kreeg de opdracht om veel van de prachtige LED verlichting en details in beeld te brengen. Gedurende het project kwamen daar onverwacht steeds meer shots bij. "De regie had niet verwacht dat ik het zo druk zou krijgen met mijn camera. Ik had een heel fijne plek, waarbij je 'totaal' alles heel mooi in beeld kon krijgen. Daar maakten ze gelukkig veel gebruik van. Je kunt mijn camera herkennen aan de lage shots voor het podium. Al met al, ben ik heel tevreden over hoe het is gegaan. Natuurlijk zijn er altijd dingen die je beter kunt doen, maar voor wat de kijker heeft gezien, hebben we met zijn allen een prachtig product neergezet."

Marvin stond letterlijk en figuurlijk op 'pole-position'