Afbeelding
Foto: Volkswagen AG

Het batterijsysteem vormt het hart van de Volkswagen ID. familie

Wat hebben de volledig elektrische, compacte Volkswagen ID.3 en ID.4 (recent genomineerd voor de 2021 World Car of the Year award) en de pas gepresenteerde high-performance model van de ID.4 GTX met elkaar gemeen? Ze zijn beide uitgerust met ultramoderne technologie aan boord; het hoogspanningsaccu-systeem van Volkswagen Group Components. Dit systeem zorgt voor sterke prestaties, een groot bereik, uitstekende veiligheid en de mogelijkheid om snel op te laden.

De vraag naar aantrekkelijke en betaalbare elektrische voertuigen op basis van de modulaire elektrische aandrijvingsmatrix (MEB) is zo groot dat de vestiging in het Duitse Braunschweig onlangs de productie heeft uitgebreid tot 500.000 accu's per jaar. Thomas Schmall, CEO van Volkswagen Group Components: "De accu is het technische hart van het elektrische voertuig, want het bepaalt niet alleen hoe lekker je rijdt, maar ook de prijs, het bereik en de ervaring tijdens het opladen. De accu speelt dus een belangrijk rol in het tevreden houden van onze klanten."

De accusystemen van Volkswagen zijn dus een essentieel deel van de ACCELERATE strategie van het bedrijf. Met deze strategie wil Volkswagen de verkoop van elektrische voertuigen voor 2030 verhogen met als doel: in Europa tot zeker 70% van alle verkochte modellen, in de VS en China tot zeker 50%. Op langere termijn wil de autofabrikant hun merk volledig energie en CO2-neutraal maken. "Tussen nu en 2025 zullen we elk jaar weer nieuwe elektrische modellen presenteren. Dit jaar is dat de sportieve SUV Coupé ID.505, volgend jaar ons nieuwe icoon, de ID.BUZZ05. In het jaar daarna willen we een model presenteren die onder de ID.3 uitkomt, waardoor elektrische mobiliteit voor nog veel meer mensen beschikbaar wordt," aldus Thomas Ulbrich, lid van de Raad van Bestuur voor technische ontwikkeling.

Wil je weten hoeveel kracht er zit in de groeiende ID. familie van Volkswagen? Hieronder een aantal interessante, technische feiten over het accusysteem:

1. De accugrootte van de ID. modellen zijn beschikbaar vanaf 45 kWh tot 77 kWh, waardoor ze een groot bereik hebben. Met een vermogen vanaf 107 kW tot 150 kW is de motor bovendien een super krachtbron.

2. Om de veiligheid te waarborgen maken ze gebruik van slimme veiligheidssystemen. Bij een ernstig ongeluk worden de accu's gelijk afgesloten.

3. De accucellen voor de ID.3 en ID.4 in Europa worden door de leverancier geproduceerd op groene stroom. Dit draagt bij tot de belofte van het merk om deze e-modellen aan klanten in Europa te leveren met een koolstofneutrale voetafdruk.

4. Volkswagen garandeert een minimale accucapaciteit van 70% gedurende acht jaar of 160.000 km. Aan het einde van de levensduur - of de levensduur van het elektrische voertuig - kan de batterij worden hergebruikt worden. Bijvoorbeeld voor flexibele snellaadstations. Ook wordt de batterij wel gerecycled en gebruikt als bron van grondstoffen.