Gerard van der Duim, directeur Lont
Gerard van der Duim, directeur Lont Foto: Jeroen Adema

Haveneiland Middelsee wordt de perfecte combinatie van water en stedelijke reuring

LEEUWARDEN – De plannen in het deelgebied Havenstad in de nieuwe wijk Middelsee begint langzaam vorm te krijgen. In deze wijk, waar water centraal staat, willen Slokker Vastgoed en Lont een stoer project realiseren met ruimte voor diverse stadswoningen aan het water én recreatie voor zowel bewoners als dagjesmensen vanaf het water. Gerard van der Duim, directeur van Lont en Jeroen Laarman, regiomanager van Slokker Vastgoed, lichten speciaal voor deze krant alvast een tipje van de sluier op.

Het gaat een visitekaartje voor Leeuwarden aan het water worden, met fraaie stadswoningen en mogelijk een aantal luxe appartementen, ruimte voor ontmoeten, verblijven, recreëren en mogelijk een horecagelegenheid met terras aan de haven. De plannen van Slokker Vastgoed en Lont bevinden zich nog in de onderzoeksfase, maar directeur Gerard van der Duim van Lont en regiomanager
Jeroen Laarman van Slokker Vastgoed kunnen al wel een paar van hun plannen uit de doeken doen. Via een online verbinding laat Laarman de eerste ideeën zien, ruige schetsen die het Groningse architectenbureau De Zwarte Hond heeft gemaakt.

Samenwerking Slokker en Lont

Slokker Vastgoed en Lont kregen van de gemeente allebei één ontwikkellocatie toegewezen in Middelsee. Twee unieke locaties naast elkaar in Havenstad, pal naast de te bouwen haven en omgeven door water. Slokker en Lont, die al eerder samenwerkten in andere Leeuwarder wijken als Blitsaerd, Techum, De Klamp, Wiarda, Kadekwartier en Het Bonifatiuspark, zochten elkaar weer op. Volgens Laarman en Van der Duim geen moeilijke beslissing. Laarman: “We weten inmiddels goed wat we aan elkaar hebben. Dat maakt de samenwerking heel plezierig.”
Wat als eerste opvalt wanneer Laarman de eerste schetsen laat zien, is de stadse uitstraling. De ruime woningen met stads uiterlijk, groene tuinen aan het water, de binnenplaatsen met bomen en bloemperken en de plekjes aan het water waar bewoners en dagjesmensen lekker van de zon kunnen genieten. Daarover zegt Van der Duim: “We maken woningen voor mensen die graag ruimte willen, maar ook graag gebruik maken van alle voordelen die een stad met zich meebrengt. Dus wel een ruim en licht huis met een zonnige tuin op het zuiden, en een aanlegsteiger voor je eigen boot, maar ook gezellige reuring dankzij hippe horecatenten in de omgeving, kleine retail en mogelijk kantoor- of atelierruimten”

Fijn en gelukkig leven

Daarmee laat de directeur van Lont al een beetje doorschemeren dat de plannen voor dit stukje Leeuwarden veel meer zijn dan alleen fraaie woningen en privéplekken aan het water. Het gevoel dat mensen krijgen als ze in de wijk wonen speelt nu al een grote rol in de plannen, blijkt uit hun verhaal en de tekeningen. Van der Duim: “We streven er altijd naar om een omgeving te creëren waar nieuwe bewoners fijn en gelukkig kunnen leven.”

De sfeer in deze nieuwe buurt is dus van onmiskenbaar belang, Laarman geeft een voorbeeld hoe ze dit vorm gaan geven: “In de leefstraat komen de bewoners elkaar tegen. Er is ruimte voor een buurtbarbecue, om even een praatje te maken of met elkaar een biertje te drinken. De kinderen hebben alle ruimte om veilig te spelen.” Daarnaast zijn ze aan het bekijken of het mogelijk is om een iets van een zwemplek te realiseren of bijvoorbeeld een plek om te suppen, zodat in de zomer ook de koelte van het water opgezocht kan worden. Het doel is om reuring te creëren. De ideeën dienen uiteraard nog afgestemd te worden met de gemeente. Duurzaamheid wordt een belangrijk thema in de buurt. Laarman: “Tegenwoordig moeten alle nieuwbouwwoningen aardgasvrij en volgens de BENG-principes (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) gebouwd worden. Maar we vinden dat we bij duurzaamheid verder moeten denken dan alleen het gebouw. Zo willen we ervoor zorgen dat extreme hitte in de zomer niet blijft hangen in de buurt, door bijvoorbeeld in de openbare ruimte veel groen te planten.” Dit is één van de redenen waarom er in de planvorming ook contact wordt gelegd met een landschapper, die vanuit zijn vak kijkt naar de groenvoorziening.

De plannen voor de wijk zijn een unieke mix van stedelijke reuring en dorpse ruimte. Aan de ene kant laten beide bedrijven zich dan ook inspireren door Friese waterplaatsen als Lemmer en Stavoren, aan de andere kant kun je ook duidelijk aspecten herkennen van drukke havensteden als Rotterdam en Amsterdam. Het resultaat wordt een buurt zoals je die nergens anders in Friesland kunt vinden.

Visitekaartje voor Leeuwarden

Dat moet ook wel, want behalve een woonwijk wordt de buurt dankzij de ligging aan het Van Harinxmakanaal ook het visitekaartje voor Leeuwarden aan het water. Varende dagjesmensen vinden in de buurt een perfecte plek om even aan te leggen in de haven en bij de horeca een hapje en een drankje te scoren. Volgens Van der Duim en Laarman is ook deze groep mensen een aanwinst voor de wijk: “Zij brengen reuring met zich mee, waardoor deze plek veel meer wordt dan alleen een woonwijk.” De twee bedrijven zien het wel zitten samen, dat blijkt wel uit hun enthousiaste houding en de manier waarop ze elkaar weten aan te vullen. Van der Duim: “We stimuleren elkaar om steeds beter te worden. Dat komt vooral omdat we zowel persoonlijk, als professioneel een relatie met elkaar hebben waarin we alles tegen elkaar kunnen te zeggen. Hebben wij een keer een gek idee, dan durven we die gewoon met elkaar te delen.” Laarman: “En dan blijkt uiteindelijk dat het helemaal geen gek idee is. We proberen uiteindelijk elkaar naar een hoger niveau te tillen”

Het resultaat van hun samenwerkingen is altijd indrukwekkend. Laarman “Als ik nu door een wijk als Bonifatiuspark rijd, dan ben ik toch wel heel erg trots op wat we bereikt hebben. We proberen altijd een beetje het randje te zoeken, waardoor onze plannen innovatief en uniek zijn. Ik ben heel enthousiast over de plannen die we voor Middelsee hebben. Het wordt echt weer een project waarin we ons kunnen onderscheiden.” Ook Van der Duim is trots op de plannen die er liggen: “Dit plan in Middelsee kan weer echt een parel worden.”

Blijf op de hoogte

Slokker Vastgoed en Lont zitten nu nog volop in de onderzoeksfase. Ze verwachten eind deze zomer alles rond te hebben met de gemeente Leeuwarden en de eerste beelden van deze nieuwe wijk te kunnen presenteren. In het eerste kwartaal van 2022 hopen ze met de verkoop te beginnen en als alles goed gaat zal de bouw eind 2022 van start gaan. Daarnaast roepen ze Leeuwarders en andere Friezen op om hun ideeën voor Haveneiland met Lont en Slokker Vastgoed te delen. Heeft u een droom, wens of idee voor bijvoorbeeld de horeca in het gebied en andere commerciële functies die echt plek moeten krijgen op Haveneiland? Dan horen Lont en Slokker dat graag. Neem contact met hen op. Op de hoogte blijven van het project? Ga naar www.haveneilandleeuwarden.nl, volg Middelsee, nieuwbouw in Leeuwarden op Facebook of ga naar www.middelsee.nl.

Jeroen Laarman, regiomanager Slokker Vastgoed
Afbeelding