Afbeelding

Wonen in een nieuwbouwwijk? De Hypotheker Leeuwarden vertelt je graag wat hierbij komt kijken!

LEEUWARDEN - Nederland is druk aan het bouwen en de vraag naar nieuwbouw wordt steeds groter. In Leeuwarden worden bijvoorbeeld de nieuwbouwwijken Middelsee en De Zuidlanden gerealiseerd. Een hypotheek aanvragen voor een nieuwbouwwoning gaat net even wat anders dan een hypotheek voor een bestaande woning. Sietse van der Meer van De Hypotheker Leeuwarden legt uit hoe het zit.

Wanneer je een bestaande woning koopt, is het proces vaak wat overzichtelijker dan bij een nieuwbouwwoning. Koop je een bestaande woning? Dan staat het huis er al en weet je precies wanneer jij de sleutel krijgt. Bij een nieuwbouwwoning koop je een woning ‘op papier’ en moet de nieuwe woning nog gebouwd worden. Hierdoor verloopt het proces van het aanvragen van de hypotheek ook anders en zijn er andere zaken waar je rekening mee moet houden.

Als hypotheekadviseur weet Sietse van der Meer alles van dit proces. “Allereerst moet je rekening houden met de bouwperiode. Als koper van een nieuwbouwwoning heb je bijvoorbeeld te maken met een bouwdepot, een rekening bij je hypotheek waaruit je de bouw van je woning financiert.” Daarnaast zijn er ook andere aspecten die je helder moet hebben als je een nieuwbouwwoning gaat kopen. “Denk bijvoorbeeld aan dubbele lasten, want je krijgt te maken met een periode waarin je én de kosten van je huidige woning betaalt én de hypotheek van je nieuwe woning,” legt Sietse uit. Dan heb je ook nog de kosten van het meerwerk, zoals de tuin, de keuken en de badkamer.

Wat veel mensen ook niet weten, is dat de voorwaarden en de hoogte van je hypotheek ook kunnen verschillen ten opzichte van een hypotheek voor een bestaande woning: “Vaak kan een hypotheek hoger zijn bij nieuwbouw,” vertelt Sietse. “Dit komt omdat nieuwbouwwoningen vaak veel zuiniger zijn dan bestaande bouw of zelfs energieneutraal. Hypotheekverstrekkers gaan er hierdoor vanuit dat jouw maandlasten lager zijn en dus maandelijks meer hypotheek kunt afdragen.” De rente die je betaalt over je hypotheek kan bij een nieuwbouwwoning ook lager zijn dan bij bestaande bouw. Kortom, er zijn heel veel zaken waarmee je rekening moet houden als je in een nieuwbouwwoning gaat wonen. Daarom helpt De Hypotheker mensen niet alleen met het afsluiten van een hypotheek, maar staan ze hun klanten tijdens het hele traject bij; van het eerste adviesgesprek tot de koop.

Dat doen ze als onafhankelijke partij, wat erg voordelig is voor potentiële huizenkopers. Sietse legt uit waarom: “Als je naar een bank gaat heb je te maken met een partij die hun eigen product willen verkopen, hun eigen hypotheek.” Bij een onafhankelijke partij ontbreekt dit belang, want partijen zoals De Hypotheker verstrekken zelf geen hypotheek. Wel heb je hier toegang tot de volledige markt en keuze uit meer dan 40 verstrekkers, waaronder jouw eigen bank. Je kunt er dus vanuit gaan dat jouw adviseur maar één belang heeft: jouw belang.

Bij De Hypotheker kun je dus terecht als je wilt dat alles goed geregeld is. Ze brengen je op de hoogte van alle kleine lettertjes, leggen uit welke factoren allemaal meespelen in de aanvraag van een hypotheek en weten precies wat de verschillen zijn tussen de verschillende geldverstrekkers. Daarbij komt dat je altijd bij hen terecht kan voor vragen, ook na de koop. “Want gedurende de looptijd van je hypotheek kan er veel veranderen. Je kan meer gaan verdienen, je baan verliezen, gaan samenwonen of uit elkaar gaan. Allemaal situaties die invloed kunnen hebben op je hypotheek.”

De Hypotheker helpt ook jou graag verder in je zoektocht naar de financiering voor je nieuwe woning. Of dat nu een prachtige nieuwbouwwoning is in De Zuidlanden of Middelsee, een bestaande woning óf een verbouwing in je huidige woning. Wij bespreken graag je wensen en financiële mogelijkheden in een kosteloos oriëntatiegesprek.

De Hypotheker Leeuwarden
Achter de Hoven 73, Leeuwarden
058 212 7122
www.hypotheker.nl/leeuwarden