Vincent Hoes met een Matterport camera waarmee virtual reality wordt gemaakt.
Vincent Hoes met een Matterport camera waarmee virtual reality wordt gemaakt.

Een huis verkopen?
Met alleen foto’s kom je eigenlijk niet meer weg

LEEUWARDEN - Al jarenlang verandert er weinig in de manier waarop makelaars hun woningen presenteren. Gek eigenlijk, want de manier waarop een makelaar een woning presenteert heeft enorm veel effect op hoe goed de woning scoort op de markt. Vincent Hoes van Proland helpt daarom makelaars om op een innovatieve manier na te denken over de presentatie: “Makelaars vergeten soms dat advertenties online, of het nou op www.funda.nl of Instagram komt, niet alleen reclame is voor de woning, maar ook voor jou als makelaar!”

Dronebeelden, 360 graden graden foto’s en zelfs virtual reality, het zijn allemaal innovatieve methodes om een woning zo goed mogelijk in beeld te brengen. Bij Proland hebben ze er een vak van gemaakt. Ze helpen makelaars in heel Nederland om beter na te denken over de manier waarop zij hun woningen presenteren. “De wereld van de vastgoedmedia is erg traditioneel,” vindt Vincent Hoes, oprichter van Proland. “Alle makelaars werken allemaal al heel lang op dezelfde manier, terwijl op de markt juist heel erg de behoefte is om op andere manieren de woning te leren kennen.”

Die vraag gaat tijdens de coronacrisis door het dak. “Want niemand vindt het fijn om in deze tijd allemaal vreemden in huis te laten.” Proland heeft al langer ervaring met het maken van VR-beelden in een woning. Dankzij VR kunnen geïnteresseerden alvast virtueel door de woning lopen en heb je eindeloze mogelijkheden. Vincent geeft een paar voorbeelden: “Denk bijvoorbeeld aan een tekstvak waarin alle onderdelen van de keuken worden beschreven, of een video van de makelaar die je meeneemt door het huis. Het is zelfs al mogelijk om in VR een beeld te geven van de gewenste situatie. Daarmee geef je een potentiële koper de kans om hun eigen interieur alvast te zien in de woning of om een beeld te geven van eventuele verbouwplannen.”

Een VR-ervaring

Proland biedt makelaars een speciaal VR-pakket aan tegen een scherp tarief. In dit pakket zit niet alleen de VR-ervaring, maar het bevat ook alle traditionele presentatieproducten zoals foto’s en video’s. Een ervaren medewerker van Proland maakt een scan van de woning met een speciaal apparaat en alle bestanden die uit deze scan komen, van foto’s en video tot de volledige VR-ervaring, worden bewerkt en al verzonden naar de makelaar. Klaar om online te posten. Dit product is overigens ook te gebruiken bij nieuwbouwwoningen die nog niet klaar zijn. Dan maakt Proland op basis van de tekeningen een VR-ervaring.

Een kritische makelaar zal nu waarschijnlijk denken; de markt is nu al zo goed en er is genoeg vraag naar de woning, waarom zou ik zo mijn best doen om een woning te verkopen? Vincent, die al jaren multimediale content maakt voor makelaars, legt het helder uit. “Laten we beginnen bij www.funda.nl. Bijna alle Nederlanders (98%) kennen dit platform en de site wordt elke maand meer dan 78 miljoen keer bezocht. Je kan als makelaar niet om ze heen en de concurrentie op het platform is groot. Je wilt dus opvallen en niet ondergesneeuwd worden door al die andere woningen.”

Funda werkt, net als Facebook en Instagram, met een algoritme die bepaalt hoe hoog een woning op de lijst komt te staan. Hoe hoger op die lijst, hoe sneller mensen hem zien en hoe vaker erop geklikt wordt. Het is dus handig als je een beetje doorhebt hoe het werkt. “Funda hecht veel waarde aan de presentatie van een woning,” legt Vincent uit. “De regel is: hoe meer manieren een makelaar aanbiedt om de woning te bekijken, hoe hoger je op de lijst komt.”

Een makelaar doet er dus goed aan om na te denken over de manieren waarop hij of zij de woning wil presenteren, niet alleen om hoger op Funda te komen. “Uit onderzoek van Funda blijkt bijvoorbeeld dat woningen die op verschillende manieren worden uitgelicht, dus bijvoorbeeld met foto’s, video’s, VR én dronebeelden, meer potentiële kopers trekt, sneller verkocht is en voor een hogere prijs.”

Als je je dus wilt profileren als een goede makelaar, dan moet je iets veranderen aan de manier waarop je een woning presenteert, vindt Vincent. Niet alleen voor de klanten van de makelaar overigens, want ook makelaars zelf hebben er profijt van. “Het wordt vaak vergeten, maar een advertentie voor een woning online, of het nou op Funda of op Instagram is, is niet alleen reclame voor die woning, maar ook voor de makelaar. Als jij op een prachtige manier die woning presenteert en laat je zien dat jij die makelaar bent die net even dat stapje meer zet, dan val je op. Dat onthouden mensen.”

Niet zomaar een foto

Proland helpt al jaren makelaars met het in beeld brengen van woningen. Ze gaan hierbij niet alleen vakkundig aan de slag, maar ook zeer klantvriendelijk. “We zijn ons er heel erg van bewust dat we niet ‘zomaar’ ergens foto’s van maken. We hebben het wel over iemands huis, iemands thuis.” Dit is de reden waarom de medewerkers van Proland, die overigens vaak al jaren voor het bedrijf werken en veel ervaring hebben, alle tijd nemen voor het maken van de betreffende producten. “Voor ons bezoek kondigen we natuurlijk aan wanneer en hoe laat we komen, daarbij geven we vaak restylingadvies. We merken namelijk dat veel mensen het lastig vinden om in te schatten wat ze moeten doen voor onze medewerker langskomt. We ondersteunen ze daar graag mee.”

Dat mensen die hun huis willen verkopen de klantvriendelijkheid van Proland erg waarderen, blijkt wel uit de recensies op internet. Ze scoren maar liefst een 9,4 en van hun klanten zou 99% het bedrijf aan vrienden of familie aanraden. “Mensen zijn vaak verbaasd over hoe mooi wij hun woning in beeld brengen. Dat ze dat zeggen, is voor ons het grootste compliment.”

Naast de pakketten die ze aanbieden voor makelaars, werkt Proland ook samen met andere bedrijven, scholen en ziekenhuizen. Ze zetten hun ervaring in Virtual Reality in om bedrijven de kans te geven nieuwe collega’s, klanten, scholieren of patiënten wegwijs te maken in het gebouw. “Veel bedrijven vinden het handig om van te voren al te kunnen laten zien waar iemand heen moet, zeker in deze tijd, waar het van belang is dat iemand zo snel mogelijk op zijn plek is.”

Het afgelopen jaar is is Proland dan ook hard gegroeid. Dit jaar grijpen ze aan om structuur aan te brengen. “Vorig jaar lieten we ons leiden door de vraag van onze klanten. Als een bedrijf naar ons toe kwam met een verzoek, dan regelden we dat. Nu willen we deze nieuwe producten gestructureerd aanbieden, zodat al onze klanten precies weten wat ze van ons kunnen verwachten en voor welke producten ze bij ons terecht kunnen.”

Benieuwd naar het werk van Proland? Ga naar www.proland.nl

Scan deze QR-code voor een VR-ervaring van Proland.
Afbeelding