Afbeelding

MIDDELSEE: Hier komt iets bijzonders boven water

Middelsee is de nieuwe uitbreidingwijk in het zuiden van Leeuwarden, direct onder het Van Harinxmakanaal. Een echt stuk stad met straks zo’n 3200 woningen. Compact opgezet met water en groen.

Middelsee wordt een authentiek stadsdeel dat je samen maakt en beleeft. Met nieuwe woonvormen, ook voor kleine huishoudens, hippe horeca en ruimte voor creativiteit, kunst & cultuur. Een duurzame wijk waar geen gas wordt gestookt en waar de auto
niet de baas is.

In Middelsee komt een grote variatie aan woningen. Er is onder andere ruimte voor appartementen, wonen en werken, huurwoningen, geschakelde woningen, atelierwoningen en zelf bouwen in Barrahûs.

Het wordt een prachtig stadsdeel met in de toekomst in totaal 3200 woningen. Dat betekent dat de plannen stap voor stap een steeds concretere invulling krijgen.

Havenstad en Waterstad

In de eerste twee deelgebieden worden 750 woningen gebouwd. Centraal in Middelsee ligt Waterstad. Hier moet je denken aan stedelijke woonblokken, aan een stadsgracht met kades, pleinen en bomenrijke singels. Bij het ontwerpen van Waterstad is de inspiratie gehaald uit Friese steden en de elementen die daar voor een aangename
leefomgeving zorgen.

De intensieve bebouwing en het stedelijke karakter van Waterstad zie je niet alleen terug in appartementen, maar ook in de vernieuwende manier waarop grondgebonden woningen vorm worden geven. In deze stedelijke omgeving is ook ruimte om te werken, komt er op beperkte schaal winkeltjes en kleinschalige horeca.

Door het open karakter van Waterstad maak je makkelijk contact met je buurtgenoten. Andere pluspunten zijn dat openbaar groen, fietsers en wandelaars de ruimte hebben in Middelsee.
Havenstad ligt tegen het Van Harinxmakanaal aan en gaat er heel anders uitzien dan Waterstad. Er komst een centrale haven die vanaf het Van Harinxmakanaal en voor de ‘staande mastroute’ toegankelijk is voor (plezier)vaart.

De haven zal in dit deel van Middelsee prominent aanwezig zijn. Bij de woningen (voornamelijk appartementen) die hier straks gebouwd gaan worden, moet je denken aan gebouwen die aansluiten bij het industriële karakter van Havenstad: moderne pakhuizen, casco’s en loodsen. In Havenstad gaan wonen en werken hand in hand. Rond de havenmond komen enkele winkels en horecagelegenheden.

De bouw van de eerste woningen is begonnen

Eind 2020 zijn de eerste woningen succesvol in de verkoop gegaan. Dit zijn de woonspods van ontwikkelaar Zwanenburg. Deze woningen zijn allemaal verkocht en de bouw van de rug-aan-rugwoningen is inmiddels begonnen. In de loop van dit jaar, is de verwachting dat de laatste fase van dit project in de verkoop gaat.

Verder komen binnenkort de appartementen van MWPO in de verkoop en verhuur. Dit zijn de appartementen van huis aan de haven Leeuwarden. Het wordt een stoer, stenen gebouw met stalen elementen en een industrieel karakter, aan drie kanten omringd door water. Met ruimte voor bijna 100 woningen, uniek gelegen aan de staande mastroute van Leeuwarden.

Toekomstige ontwikkeling

Naast de deelgebieden Havenstad en Waterstad, komen er uiteindelijk 3200 woningen in heel Middelsee. Om dit gebied te kunnen vormgeven is het Ontwikkelkader Middelsee- De Werp vastgesteld. In dit kader wordt meer inzicht gegeven in de mogelijkheden van het overige gebied in Middelsee.

Wil je meer weten over Middelsee? Ga naar middelsee.nl of volg Middelsee, nieuwbouw in Leeuwarden, via social media.

Afbeelding