Henk de Jong juichend met zijn staf, na de wedstrijd tegen Helmond Sport die de promotie van SC Cambuur bezegelt.
Henk de Jong juichend met zijn staf, na de wedstrijd tegen Helmond Sport die de promotie van SC Cambuur bezegelt.

Henk de Jong, hoofdtrainer SC Cambuur, vertelt: over de domper van vorig seizoen, de promotie van zijn club en de toekomst

LEEUWARDEN – Henk de Jong is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer van SC Cambuur. Daarbij hadden De Jong en zijn manschappen maar één doel: promoveren en sportief revanche nemen op het afgelopen seizoen. Zonder publiek was dat een nog lastigere opgave. RondOm Vandaag stelt de trainer van SC Cambuur een aantal vragen over het succesvolle seizoen.

Voor veel Friezen is de coronatijd geen leuke periode, zo ook niet voor Drachtster Henk de Jong. Hij mist zijn speelruimte. “Het virus beperkt natuurlijk onze vrijheid,” geeft de trainer toe. “Ik ben iemand die graag in contact is met mensen. Dat is nu wat minder en dat vind ik jammer.” Toch kan De Jong zijn situatie ook relativeren. “Aan de andere kant merk ik dat ik ook rustiger word van deze tijd, want ik kan op dit moment niet zoveel.”

De twaalfde man als extra wapen

Ondanks de bijzondere tijden zijn de resultaten van De Jong en zijn team goed. “Het seizoen is goed verlopen,” geeft De Jong toe. “De uitslagen zijn fantastisch en we zijn gepromoveerd naar de Eredivisie. Uiteraard kan het altijd beter, maar we hebben ons doel behaald en daar ben ik erg blij mee.” Toch blijft de trainer van SC Cambuur balen van de lege stadions. “Het is nog steeds jammer dat er geen supporters in het stadion zijn. Ik ervoer hun aanwezigheid altijd als onze twaalfde man én als extra wapen. Dat missen we nu zeker.”

Dit seizoen wordt er dus in lege stadions gevoetbald en volgens Henk is het voetbal daardoor anders geworden “Het voetbal is zeker veranderd, qua ambiance zijn het net oefenwedstrijden.” De Jong is er ondertussen wel aan gewend, maar ondanks dat, blijft hij het publiek missen. “Ik hoop dat de fans zo snel mogelijk het stadion weer in kunnen. Door de fans in het stadion is het voetbal altijd een stuk leuker en specialer.”

Testen

Testen is een belangrijk aspect in het bestrijden van het coronavirus. Veel mensen hebben zich wel eens laten testen, zo ook Henk de Jong en zijn spelers. “Wij moeten best vaak testen, zo’n twee à drie keer in de week.” Dat is volgens de trainer ook van groot belang. “Als iemand corona met zich meedraagt zonder dat wij het weten, is er een grote kans dat hij ondertussen meerdere spelers heeft aangestoken. Dat moeten we niet hebben.” Cambuur maakte dit al eens mee. Na de kerstvakantie, waren er twee coronagevallen. De Jong: "We hebben het toen net op tijd onderschept, anders hadden waarschijnlijk veel meer spelers corona opgelopen.”

"Op een gegeven moment moet je door"

Dit seizoen is dus voorspoedig verlopen voor Cambuur, ondanks dat ze vorig jaar met een grote teleurstelling te maken hadden. Doordat het seizoen eerder gestopt werd, vanwege het coronavirus, liepen zij verdiende promotie mis. "Het was een hectische periode, maar toen de rechter uiteindelijk met de uitspraak kwam, was het voor mij ook klaar. Je kunt er dan niks meer aan veranderen en je moet het accepteren. Het was voor de hele club een zwaar moment, maar op een gegeven moment moet je door.”

Vorig seizoen stond Cambuur een straatlengte voor op de concurrenten, totdat het virus roet in het eten gooide. Volgens Henk de Jong was de druk dit jaar daardoor groter dan vorig jaar. "We werden dit jaar gezien als dé grote kanshebber en vorig seizoen was dat minder het geval. Des te knapper dat we dit jaar promotie hebben afgedwongen naar de Eredivisie."

De toekomst

Na het volgende seizoen loopt het contract van De Jong af, maar daar is hij zelf niet erg mee bezig. "Ik heb nog niet over mijn toekomst nagedacht, want mijn volle focus ligt bij Cambuur en het kampioenschap. Ik weet op dit moment ook niet wat de club wil, wanneer mijn contract straks afloopt. Op dit moment ben ik heel erg gelukkig bij Cambuur.” Volgens de oud-trainer van onder meer De Graafschap, moet er in de toekomst echter wel iets veranderden binnen de club. “Wat heel belangrijk is voor de toekomst van Cambuur, is dat er een nieuw stadion komt. Dan kunnen we ons doorontwikkelen als club. Anders voorspel ik dat we blijven hangen in het weer promoveren en weer degraderen. We moeten een klimaat ontwikkelen waarin we een goede selectie kunnen behouden en waarin we jonge jongens kunnen laten groeien en ontwikkelen, zodat ze later naar een grotere club kunnen. Door het nieuwe stadion kunnen er meer mensen naar onze wedstrijden kijken en is er meer plek voor sponsoren. Dit is financieel heel erg aantrekkelijk voor Cambuur.”

Hoogtepunten

De trainer heeft veel mooie momenten gekend in zijn carrière als trainer, maar noemt de promoties als mooiste momenten die hij heeft beleefd. "Niet alleen met Cambuur en De Graafschap, maar ook met Harkemase Boys en VV Sneek Wit Zwart. De Periodetitels met Drachtster Boys waren ook heel mooi. Daar heb ik vroeger ook een hele tijd gewerkt. Het is heel erg leuk om een doel te hebben aan het begin van het jaar en wanneer je dat doel dan behaalt, is dat schitterend."

Henk de Jong op een lege tribune