Jelmer houdt ervan om mensen te verbinden.
Jelmer houdt ervan om mensen te verbinden. Foto: eigen foto

Over Engelse drop, acteren en muziek

Jelmer van der Wal (39) houdt ervan om mensen te verbinden en of hij dat nou doet door te acteren, gitaar te spelen of met educatieve projecten dat is hem om het even. Op de voorgrond treden hoeft hij niet per se, al schuwt hij dat niet als middel om mensen bij elkaar te brengen. Ga voor meer Jelmer naar: jelmervanderwal.nl

Wat ben je aan het doen? Ik ben bezig met acteerwerk, de stichting Prop en daarnaast speel ik in Loftlûd: een muzikaal trio waarbij Sjoerd Bonnema muziek maakt op de didgeridoo, Monique Buising poëzie voordraagt en ik gitaar speel. Het is geïmproviseerde muziek, waarbij we alleen van te voren bepalen welke gedichten voorgedragen worden, maar niet hoeveel en welke regels herhaalt worden. Dat hangt volledig van de flow van het moment af. Als acteur werk ik onder meer voor Van Ravesteijn entertainment en ook dat bestaat grotendeels uit improvisaties. Een theaterdiner heeft bijvoorbeeld heel duidelijke kaders, maar ik speel ook wel op straattheaterfestivals en dan breng ik, in vol ornaat met een paard om mijn nek, een historisch figuur op humoristische wijze tot leven. En met Prop, ons theatercollectief, ben ik met Marcel Becker bezig met het ontwikkelen van voorstellingen. Zowel voor kinderen als volwassen.
Wat wilde je worden als kind? Ik heb tot mijn zestiende veel gespeeld, vooral met technisch Lego. Pas toen ik er op de middelbare school naar gevraagd werd, ging ik over een beroep nadenken. Ik heb theater gekozen: dat gaat ook over spelen en fantasiewerelden creëren. Heel passend.
Verslavend: Ik ben een snoeper, vooral Engelse drop is binnen een paar uur op.
ME-time: Muziek maken. Dan ga ik met mijn gitaar zitten en speel ik wat in me opkomt. Soms komt er iets uit en neem ik het op. Daarnaast wandel ik graag in de natuur.
Blij met: Mijn gezondheid. Ik heb kanker gehad en ben behoorlijk ziek geweest. Dat heeft er toe geleid dat ik gezonder ben gaan leven. Daarnaast ben ik blij met mijn vriendin en de andere fijne mensen om me heen.
Minder blij met: Al die angstverhalen die in de pers en op social media verschijnen, waarmee je mensen kwaad of verdrietig maakt.
Inspiratiebron: Voor gitaarspel Tommy Emmanuel: die speelt zo mooi. En dichterbij huis is dat Jan-Dirk van Ravesteijn. Hij heeft altijd nieuwe ideeën en is heel ondernemend.
Favoriete plek in Friesland: Ik houd van het strand op Ameland en Terschelling.
Dit vind ik stom: Mensen die onnadenkend reageren op dingen.
Geheim genoegen: Engelse drop. Sowieso snoepen in het algemeen, maar ik probeer dat echt tot het minimale te beperken.
Welke eigenschap waardeer je in mensen? Dat mensen hun dankbaarheid durven te tonen.
Lievelingsmuziek: Tommy Emmanuel, Jeff Buckley, Nick Drake, Joni Mitchell, Simon & Garfunkel. Maar ook metal muziek zoals Dreamtheater.
Laatste avondmaal: De kip korma die mijn vriendin maakt.
Wat staat er nog op je bucketlist: Samen met mijn vriendin naar Indonesië: dat lijkt me prachtig.
Nutteloos talentje van mij: Ik kan mijn tong oprollen.
Van wie heb je het meest geleerd? Van mijn ouders: zowel goede als slechte dingen.
Wat had je als twintigjarige graag geweten? Dat ik niet met iedere wind mee hoef te waaien, maar dat ik ook sturing heb op de omstandigheden en daar op in kan spelen.
Levensmotto: Er is altijd iets nieuws te leren.

Wilt u ook in ons vriendenboekje? Mail dan naar Linda@rondomvandaag.nl