AquaZoo hoopt in de meivakantie weer open te gaan.
AquaZoo hoopt in de meivakantie weer open te gaan. Foto: Rob Dijkstra

AquaZoo wil zo snel mogelijk weer open

LEEUWARDEN - Aquazoo Leeuwarden heeft enkele weken geleden een nieuwe ijsbeer verwelkomd, maar het publiek heeft Rocky alleen nog maar via social media kunnen bekijken. De dierentuin kan niet wachten om weer bezoekers te mogen ontvangen, geeft general manager Jeroen Loomeijer aan. “We hebben alles geregeld en kunnen veilig en verantwoord open.”

De wasberen komen nieuwsgierig naar de waterkant gelopen, ook de geitjes komen enthousiast op de bezoekers af, alleen de ijsberen - ook nieuwe aanwinst Rocky – blijven stoïcijns onder het feit dat er voor het eerst sinds lange tijd weer bezoekers door de dierentuin lopen. Die bezoekers zijn uw verslaggever en cameraman. We zijn benieuwd hoe het de dieren vergaat en of AquaZoo het allemaal een beetje kan bolwerken.

Jeroen Loomeijer, general manager van de dierentuin, bevestigt bij het buitenverblijf van de rode panda’s gelijk dat het goed gaat met de dieren. “Daar wordt uiteraard goed voor gezorgd. Daar besparen we niet op. De dierverzorging is precies zoals het altijd al is geweest. Het park is echter voor de derde keer voor een langere periode gesloten en dat doet pijn. We hebben geen inkomsten, de kosten lopen door en dat kan niet eindeloos zo doorgaan.”
Er is overheidssteun, maar dat is niet afdoende. “Naast de dierenverzorging, hebben we veel andere vaste kosten. Denk maar eens aan het verwarmen van het bad waar de krokodillen in zwemmen. Die kunnen we niet opeens een paar graden lager zetten, omdat we moeten besparen. Het diervoer is een hoge kostenpost. Een zeeleeuw eet al gauw 20 tot 25 kilo vis per dag, dus je kunt wel nagaan dat we alleen al aan voer veel geld kwijt zijn. Maar de mestcontainers moeten ook geleegd en de dierenarts moet langskomen. We hebben daarnaast veel medewerkers in dienst en een groot park van 15 hectare dat onderhouden moet worden. Die kosten lopen ook gewoon door. Dat piept en kraakt af en toe wel.”

Efficiënt werken

Dus is het een kwestie van creatief omgaan met de middelen die ze hebben. Loomeijer stelt dat het een voordeel is dat AquaZoo onder het familiebedrijf Libéma valt. Libéma, is één van de grootste leisure concerns van Nederland en is eigenaar van onder meer Beekse Bergen, de Brabanthallen en diverse vakantieparken. “Hierdoor kunnen we heel efficiënt werken. We hebben bijvoorbeeld één dierenarts die bij al onze dierentuinen komt, we hebben een centrale organisatie qua marketing, sales en noem maar op. Daar zijn we altijd al heel slagvaardig in geweest. Daar plukken we nu de vruchten van.”
Loomeijer laat zien dat ze het beste van de situatie maken: nu er geen publiek is worden er aantal bruggen vervangen, zijn ze stranden aan het herstellen en paden aan het opknappen. Alle medewerkers helpen daar aan mee. Dus ook de horecamedewerkers die normaal friet bakken, zijn aan het cement kruien, schilderen of opruimen. Ook de general manager steekt af en toe zijn armen uit de mouwen. Zichtbaar trots stelt hij: “Met z’n allen zetten we de schouders eronder om er iets van te maken.”

En terwijl de ijsberen langzaamaan gewend raken aan elkaar (“Het gaat goed met de heren. Ze zoeken elkaar op, kijken even bij elkaar en doen daarna weer hun eigen ding”), mikt AquaZoo op de meivakantie om open te gaan. “We hebben vorig jaar al gedraaid volgens de corona-regels waarmee we goed kunnen controleren hoeveel mensen er per tijdsvak naar binnen kunnen en hoeveel mensen er maximaal in het park zijn. Bij ons is bijna alles buiten en dus vergelijkbaar met een wandeling in het bos of stadspark. Sterker nog wij kunnen toezicht houden op hoeveel mensen er zijn in tegenstelling tot parken, bossen en stranden. We staan te popelen om weer open te gaan.”