De 9-jarige Jonas stelt burgemeester Buma een aantal pittige vragen.
De 9-jarige Jonas stelt burgemeester Buma een aantal pittige vragen. Foto: Linda van der Heide

Burgemeester Buma: Ik doe nu dingen waarvan ik me herinner dat ik dat mijn vader zag doen: grappig is dat!”

Sybrand Buma (55) houdt van saté, fietsen en konijnen. De burgemeester van Leeuwarden, oud-politicus en voorzitter van de veiligheidsregio Fryslân wandelt net als de rest van Nederland elke dag, werkt geheel coronaproof vanaf zijn zolderkamer, maar is de vergaderingen via Teams inmiddels een beetje beu. Bij hoge uitzondering ontvangt hij RondOm Vandaag in zijn werkkamer op het stadhuis voor een bijzonder gesprek met de negenjarige Jonas van der Heide.

In de deurpost van zijn statige werkkamer in het stadhuis staat de burgermeester al te wachten. Hij verwelkomt ons terwijl hij de anderhalve meter-regel in acht neemt in de kamer waar zijn bet-over-over-overgrootvader Bernhardus Buma tussen 1813 en 1818 ook al zat als eerste burger van Leeuwarden. Speciaal voor dit bezoek is Buma naar ‘zijn werk’ gekomen. Net als de rest van Nederland werkt hij thuis. In zijn geval is de zolderkamer zijn nieuwe kantoor geworden. Voor een oude bekende maakt hij echter een uitzondering.

Die oude bekende is Jonas van der Heide. Hij is zeven jaar wanneer de kersverse burgemeester in de nazomer van 2019 een kennismakingsronde maakt langs alle wijken en dorpen van Leeuwarden. Op 19 september meert Buma met een boot aan in Techum. Jonas heeft vanwege een studiedag vrij van school en wacht de burgervader op. Buma groet hem hartelijk waarop Jonas vraagt of hij de brieven van zijn klas al ontvangen heeft. Als wijze van welkom stuurden de kinderen van basisschool de Pionier hem een brief. Jonas' brief had betrekking tot de wespenplaag bij de Techumerpleats. Buma belooft er naar te kijken.

Buma maakt grapjes

Anderhalf jaar later doet voor Jonas de kans zich voor om de burgemeester te interviewen. Samen met zijn klasgenoten stelt hij een lijst van 21 vragen op. Terwijl Erik Krikke, communicatieadviseur van de burgemeester koffie inschenkt voor Buma en een glas jus ‘d orange voor Jonas, kondigt de ‘reporter’ aan zigzag door de vragen heen te gaan (zie www.rondomvandaag.nl voor alle antwoorden). Buma moedigt hem aan met: “Doet u dat maar, meneer de journalist. En zo ontstaat er een mooie dynamiek tussen de twee waarbij Buma af en toe aanmoedigt, grapjes maakt, maar ook test of zijn jonge interviewer goed geluisterd heeft naar zijn eerdere antwoorden.

Om er een beetje in te komen gaat het over hobby’s (fietsen), lievelingskleur (blauw) en lievelingseten (Saté). Zo komen we te weten dat Buma houdt van koken en zelf ook een redelijke saté kan bereiden. Dat hij de introductie van vliegende auto’s onwaarschijnlijk acht, hij met vrienden graag Catan speelt en pas eind maart bij de kapper terecht kan, omdat hij net als iedereen gewoon op zijn beurt moet wachten en geen voorrang krijgt omdat hij toevallig burgemeester is.
Maar ook serieuze onderwerpen komen aan bod. Zo vraagt Jonas of de burgemeester het eens is met de coronamaatregelen. Stellig antwoord Buma met ja. “Het zijn er veel en je kunt er vraagtekens bij zetten, maar ik denk dat we doen wat we moeten doen.” Hij vertelt vervolgens over de gesprekken die hij voert met de winkeliers en horecaondernemers. “De cafés zijn dicht, ze hebben het ontzettend moeilijk en ik begrijp volledig dat het een ingewikkelde kwestie is. Maar de gemeente steunt ondernemers waar mogelijk. Vooral door samen te zorgen voor een vliegende start, wanneer er versoepelingen worden aangekondigd."

Buma's werkkamer

Buma legt Jonas uit dat zijn werk vooral bestaat uit het ontmoeten van mensen. “Ook in coronatijd, maar dan vanachter de computer. Want ook ik doe aan beeldbellen. Op die manier vergader ik met de gemeenteraad, maar gisteren heb ik bijvoorbeeld nog iemand gefeliciteerd die 100 jaar is geworden. Normaal gesproken zou ik er in het echt naar toe gaan, maar nu kan dat niet. Weet je wat die mevrouw zei? Dan komt u volgend jaar toch?! (Lachend:) Nou, dan doen we dat!”

Het is duidelijk dat Buma het beste van de situatie maakt. “Mijn vrouw werkt ook thuis; zij is zelfstandig jurist. Zij werkt op de eerste etage, ik op zolder. We lunchen altijd samen in de kantine beneden - zoals dat ik altijd zeg - en gaan elke dag een uurtje lopen. Dat is een van de weinige leuke dingen van corona: ik ken de buurt en de omgeving nu heel goed.” Een welkome afwisseling: “Alles vanachter de computer regelen is absoluut ingewikkelder, maar tegelijkertijd geldt dat voor iedereen. Morgen nemen we weer filmpjes op voor bijvoorbeeld bedrijven die iets te vieren hebben. Ik mag er fysiek niet naar toe, maar met een digitale boodschap kan ik er toch een beetje bij zijn.”

Een papa-belt-vakantie-foto

“Nou sterreporter, heb je nog zo’n goede vraag?”, moedigt Buma aan. Op de vraag wat zijn lievelingsdier is, verhaalt hij enthousiast over de konijnen die ze hebben gehad. “Niet om te eten hè?”, lacht hij. Waarop hij een anekdote vertelt over een kerstviering waarbij zijn zwager konijn serveert. “Mijn zoon, die was net zo oud als jij Jonas, vond het maar raar eten en vroeg wat het was. Toen hij hoorde dat het konijn was, zei hij dat hij dat liever niet had willen weten. Begrijpelijk: wij hadden namelijk zelf heel leuke konijnen. We lieten ze vaak los en dan groeven ze holen die groter waren dan papa leuk vond.”

Hij heeft nog meer fraaie anekdotes. Op de vraag of hij vaak op reis is geweest, erkent hij vooral erg druk te zijn geweest met werk. “Iedere vakantie gebeurde er wel iets waardoor ik weer moest werken. Daardoor gingen we nooit ver of verbleven we in de buurt van een vliegveld zodat ik snel naar Nederland kon als dat moest. Ik heb allemaal foto’s die mijn kinderen hebben gemaakt van uitjes waarbij ik dan met mijn telefoon aan de oor sta. Een-papa-belt-vakantie-foto, in korte broek, in fietskleren of bij een berg.”
Buma weet zelf hoe het is. Zijn vader en opa waren ook burgemeester. “Mijn vader in Sneek en in Workum en mijn grootvader in Stavoren en Wymbritseradeel. Wij waren het enige gezin uit Sneek dat hoopte dat Sneek niet won met skûtjesilen, anders moest mijn vader daar zijn vakantie voor onderbreken”, zegt hij grappend. Hoewel het burgemeestersvak met de paplepel ingegoten is, is het nooit Buma’s ambitie geweest. “Pas toen die kans zich voordeed, wist ik: dit wil ik. Mijn ouders woonden in Leeuwarden en ik vond het mooi om tijdens hun laatste jaren in de buurt te wonen. Mijn moeder overleed echter in 2019 en mijn vader een jaar later. Hoewel we niet lang hebben kunnen genieten van dat ik hier weer woon, was het fijn dat ik er de laatste periode op deze manier voor ze kon zijn. Ze vonden het bovendien geweldig dat ik burgemeester ben geworden. Ik doe nu ook dingen waarvan ik me herinner dat ik dat mijn vader zag doen: erg grappig.”

Genieten

De oud-politicus geniet zichtbaar van zijn rol en legt uit het werk niet moeilijk te vinden. "Het scheelt dat ik veel heb meegemaakt. Als je ouder bent, kijk je nergens meer van op.” Als grootste verschil noemt hij de druk. "Toen was ik altijd bezig met wat er die dag nog meer zou kunnen gebeuren. Ook tijdens een gesprek als dit was ik altijd in gedachten bij zaken waarvan ik iets moest vinden. Dat ging maar door. Het is niet zo dat mijn werk nu rustiger is, maar anders. Dat is fijn en dus niet zo moeilijk als het misschien lijkt.”