Voorbeeld van een berg grofvuil aan de weg.
Voorbeeld van een berg grofvuil aan de weg. Foto: Omrin

Gemeente handhaaft op overtollig grofvuil

Je hebt het vast wel eens gezien, een grote berg grofvuil langs de kant van de weg. Gelukkig gaat het over het algemeen best goed in Leeuwarden, maar toch komt het in diverse wijken nog voor dat het grofvuil zo langs de kant van de weg wordt gezet. Omrin en de gemeente doen er alles aan om de mensen zo goed mogelijk te ontzorgen op het gebied van overtollig grofvuil. RondOm Vandaag vraagt Hoofd Communicatie Jelmar Helmhout van Omrin, naar hoe zij dat precies aanpakken.

"Het komt nog regelmatig voor", zegt Helmhout over het aanzwellend grofvuil langs de openbare weg. "Het gaat in Leeuwarden over het algemeen best goed, maar het kan altijd beter. In sommige wijken, zoals Bilgaard, Heechterp en de Vrijheidswijk komen regelmatig meldingen binnen van grote bergen grofvuil langs de openbare weg. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Afhaalmomenten

Om het overtollig grofvuil tegen te gaan en mensen zo goed mogelijk te ontzorgen, biedt Omrin verschillende 'afhaalmomenten' aan. Deze zijn te vinden op de speciale Afval-app van Omrin en de afvalkalender op de website. "Door je grofvuil op deze momenten aan te melden, hoeft je niet speciaal naar de milieustraat te rijden. Wat overigens ook nog altijd een optie is. Drie keer per jaar kunnen de mensen helemaal gratis naar de milieustraat om het grofvuil weg te brengen. Het enige wat je daarbij nodig hebt is je milieupas."

Niet bijzetten

Het komt ook wel eens voor dat iemand het grofvuil heeft aangemeld en het vervolgens ook keurig bij de weg zet, maar dat andere mensen hier ook spullen bij plaatsen. Op deze manier kan ook overtollig grofvuil ontstaan. "Ook dat is niet de bedoeling", zegt Helmhout. "Mensen die hun spullen bij dat van een ander plaatsen zonder aanmelding of het gewoon bij de weg plaatsen, kunnen een boete van 100 euro krijgen. Op plaatsen waar meerdere meldingen voorkomen, handhaaft de gemeente dan ook extra. Natuurlijk zijn boetes niet direct de oplossing voor het probleem, maar we moeten wel proberen om het samen netjes houden."

Doelstelling

De raad heeft het afgelopen jaar ingestemd met het diftarsysteem. "Je betaalt dan per kilo afval wat je aan de weg zet. Per 1 januari 2022 is dit systeem in Leeuwarden van toepassing. Dus geen vast bedrag per jaar meer. De nieuwe campagne in Leeuwarden heet ‘Goed scheiden loont’. Het doel hiervan is om mensen nog bewuster te maken van afvalscheiding. Samen moeten we kijken of we minder afval kunnen produceren. Omrin kijkt vervolgens hoe ze dat zo goed mogelijk kunnen hergebruiken. Goed scheiden loont straks dus echt!"

Meer informatie? Kijk op www.omrin.nl

Voorbeeld van een berg grofvuil aan de weg.
Een vrachtwagen van Omrin druk aan het werk.