Het energielabel wordt verdeeld van A tot en met G
Het energielabel wordt verdeeld van A tot en met G Foto: Ellen Profielen via Flickr

Het energielabel; hoe zit dat precies?

FRIESLAND - Sinds dit jaar zijn de regels omtrent het verkrijgen van een energielabel voor woningen en utiliteitsgebouwen verandert. Hierdoor is het niet meer mogelijk om het energielabel online aan te vragen via DigiD. Je moet dus een professional bij de hand nemen, wil je een energielabel aanvragen. Daarnaast zijn ook de normen strenger geworden. Desondanks blijft het energielabel verplicht als je jouw woning wilt verhuren of verkopen. RondOm zet alle informatie voor u op een rij.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe zuinig een gebouw is. Dit wordt objectief gemeten door een specialist en zegt niets over het verbruik van de huidige bewoners. De specialist kijkt naar de isolatie van een woning, maar ook naar het functioneren van verschillende apparatuur, zoals de cv-ketel, de airconditioning of de mechanische ventilatie. Er wordt ook gekeken naar hoeveel energie de woning eventueel oplevert, bijvoorbeeld als er zonnepanelen aanwezig zijn. De kleinste details worden meegenomen in deze meting, en op basis van alle informatie bepaalt de specialist het energielabel. Dit gaat van energielabel A (het zuinigst), naar energielabel G (het minst zuinigst). Een energielabel is tien jaar geldig.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kun je in één oogopslag zien hoe zuinig een woning is. Voor kopers of huurders is dit handig, want als je een zuinige woning koopt of huurt, heb je een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Daarnaast motiveert het energielabel mensen om hun woning of gebouw te verduurzamen, omdat de waarde van je eigendom stijgt en het beter op de markt ligt. Goed om te weten; heb je geen energielabel en wil je je huis verhuren of verkopen, dan kun je niet bij Funda.nl of Facebook.com terecht. Zij accepteren alleen woningen die voorzien zijn van een energielabel.

Is een energielabel verplicht?

Ja, het energielabel is verplicht voor iedereen die hun woning of utiliteitsgebouw wil verkopen of verhuren. Uiteraard zijn er wel een aantal uitzonderingen, zoals schuren, woonwagens en religieuze gebouwen. Is een energielabel wel verplicht, maar verkoop of verhuur je toch zonder label, dan kun je een boete krijgen. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Wat is er veranderd?

Sinds dit jaar zijn er een aantal zaken veranderd bij het aanvragen van een energielabel. Voor verkopers en verhuurders is de grootste verandering dat zij niet meer online een eenvoudig energielabel kunnen aanvragen. Dit was voorheen een goedkope en makkelijke manier om jouw woning te voorzien van een label, maar hier werd ook veel mee gesjoemeld. Eigenaren waren zelf verantwoordelijk voor het leveren van bewijs over de zuinigheid van hun woning en konden dus eenvoudig gegevens en bewijzen vervalsen (bijvoorbeeld door een foto van de nieuwe cv van de buurman mee te sturen, in plaats van hun eigen twintigjaar oude cv). Dit kan nu niet meer, waardoor het aanvragen van een energielabel duurder is en langer duurt. De normen zijn ook strenger, waardoor de specialist nog meer oog moet hebben voor de details van uw woning.
Wil je binnenkort jouw huis verhuren of verkopen, dan doe je er dus goed aan om tijdig een energielabel aan te vragen.

Afbeelding