Afbeelding
Foto:

Erelid Johannes "Hampie" Bakker op 88-jarige leeftijd overleden

Hampie Bakker speelde al snel op niveau bij de voorganger van Cambuur: VV Leeuwarden. Hij debuteerde op 11 juni 1949 in een wedstrijd tegen Ajax (met onder andere Rinus Michels in de gelederen). Leeuwarden verloor weliswaar met 2-1 , maar die ene Leeuwarder goal kwam wel van Hampie Bakker.

Toen VV Leeuwarden in 1964 SC Cambuur ging heten ging Hampie Bakker niet mee naar de nieuwe club. Voorzitter Anne Vondeling stak daar een stokje voor. Hij vond Hampie Bakker te ruw spelen en dat zou sponsoren afschrikken. Het oude Leeuwaren moest in de vierde klas beginnen, maar wel met Hampie Bakker.

Later toen de alle plooien waren gladgestreken kwam Hampie Bakker alsnog bij Cambuur, zij het in een andere functie. Hij werd de man die bij thuiswedstrijden de officials van de tegenpartij namens Cambuur ontving en later ook de scheids- en grensrechters. In de inner circle van de KNVB kreeg hij op die manier zelfs landelijke bekendheid. Wie bij Cambuur moest fluiten of vlaggen wist één ding zeker: die kwam Hampie Bakker tegen met zijn aangeboren charme en vriendelijkheid.

In 2010 kreeg hij ook de waardering van de stad Leeuwaren. De jury van de Leeuwarder Pommeranten Pries reikte hem die onderscheiding uit met een vaartocht bij Eernewoude. De prijs is voor mensen die op cultureel en historisch gebied van betekenis zijn geweest voor de stad.

Ook van 'zijn' SC Cambuur kwam die eer een paar jaar later op het Cambuur-gala ter ere van het 50-jarig jubileum. Samen met stadionspeaker Rein de Vries werd hij benoemd tot Erelid van de club vanwege zijn jarenlange trouwe dienst als vrijwilliger van de club. Dit bleef hij overigens doen tot zijn ziekte.

Cambuur zal op gepaste wijze afscheid nemen van Hampie Bakker. Dat heeft hij meer dan verdiend. Hij is van groot belang geweest voor de club, niet alleen intern maar zeker ook naar buiten toe. Dat hij ruste in vrede en dat de nabestaanden de kracht mogen ontvangen dit verlies te dragen.

Afbeelding