Jesse de Groot thuis achter zijn laptop
Jesse de Groot thuis achter zijn laptop Foto: Rob Dijkstra

Zorg over mentale gevolgen corona crisis

LEEUWARDEN - Hoe groot is de impact van de corona maatregelen op de burgers? Het is een vraag die oud-Leeuwarder Jesse de Groot zichzelf dagelijks stelt. Tegenwoordig werkzaam in de zorg als ervaringsdeskundige, maakt de Groot zich ernstig zorgen over de mentale gevolgen van de crisis. Ondernemers die al bijna een jaar met de handen in het haar zitten, mensen die zonder baan komen te zitten, ouders die dagelijks op de kinderen moeten passen, mensen die eenzaam zijn: het is allemaal nogal wat.

De Groot kwam daarom op het idee om dit jaar niet een ovatie voor de zorg te organiseren, maar voor de ondernemers en andere groepen die het moeilijk hebben in deze tijd. Op 17 maart wil hij iedereen dan ook oproepen om massaal te gaan staan en klappen voor alle ondernemers en andere groepen die het moeilijk hebben omwille van deze crisis.

"Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik corona absoluut niet bagatelliseer. Ik vind het goed dat er bepaalde maatregelen zijn, maar ik ben wel bang dat de maatschappelijke gevolgen straks nog groter zullen zijn dan de kwaal. Vorig jaar hebben we massaal geklapt voor de zorg en dat was ook helemaal terecht. Ik heb ontzettend veel respect voor al die mensen in de zorg die dagelijks hun uiterste best doen om zieke patiënten te verzorgen, maar zij hebben nog wel een baan en een inkomen. Er zijn heel veel mensen die getroffen worden en in onzekerheid leven. Daar wil ik heel graag ook een geluid voor laten horen".

Polarisatie

De Groot baalt ook stevig van de polarisatie die in Nederland en de rest van de wereld gaande is: "Mijn actie is ook om wat meer verbondenheid te creëren en begrip te krijgen voor de verschillende groepen die te kampen hebben met deze maatregelen. Op dit moment zie je heel duidelijk dat er mensen zijn die vóór de maatregelen zijn, of juist tégen de maatregelen. Zelfs op Facebook zie je al plaatjes van: 'ik prik wel, of ik prik niet'. Hiermee zijn er eigenlijk alleen maar verliezers op dit moment. Mensen luisteren niet meer naar elkaar, beginnen te schreeuwen. Met als grote dieptepunt natuurlijk de massale rellen en de ondernemers die daar ook weer de dupe van zijn geworden. Ik hoop gewoon dat we hiermee een statement kunnen maken".

Terug naar een leefbare samenleving

De Groot denkt dat het belangrijk is dat er gauw weer perspectief komt voor het volk. Een modus vinden om het toch allemaal weer iets leefbaarder te maken: "Ik denk dat het voor nu vooral belangrijk is om de ondernemers een stukje erkenning te geven. Dat we begrip tonen voor hoe lastig de situatie is. En dat kunnen we doen door allemaal massaal te gaan staan en klappen voor deze mensen. Een eerste stap terug naar een leefbare samenleving, met zijn allen".

Actie steunen

Wil jij de actie graag steunen? De Groot heeft een Facebookpagina opgericht met het evenement: Nederland staat op voor de ondernemers en ZZPers. De Groot roept iedereen op het bericht massaal te delen en de hashtag: #NederlandStaOpVoorDeOndernemers te gebruiken.

Interview Jesse de Groot over mentale gevolgen corona