Meten is weten!
Meten is weten! Foto: Yola de Lusenet

Isoleren; warmer, goedkoper én duurzamer

FRIESLAND - Als je aan duurzame oplossingen voor in huis denkt, waar denk je dan aan? Veel mensen denken gelijk aan de grote, bekende investeringen als zonnepanelen of een warmtepomp, maar wist je dat het beter isoleren van je huis ook al een groot effect kan hebben op het energielabel? Daarnaast is isoleren niet alleen goed voor het klimaat, het heeft namelijk ook gelijk effect op je energierekening en de temperatuur in jouw huis.

Tocht, vocht en kou; als je huis niet goed is geïsoleerd, dan merk je dat gelijk. Maar slechte isolatie is niet alleen een probleem voor het welzijn van een bewoner, het is namelijk ook een aanslag op je portemonnee. Door beter te isoleren pak je gelijk veel probleempunten aan én het is één van de meest betaalbare opties om je in te zetten voor een groenere toekomst!

Waarom beter isoleren?

Beter isoleren heeft echt enorm veel voordelen! Het grootste voordeel is misschien wel dat je energierekening snel naar beneden gaat. Dankzij een goede isolering is je woning bijvoorbeeld sneller opgewarmd omdat warmte langer blijft hangen. Minder stoken dus, en dus ook een lagere rekening. Plus het feit dat je door minder te stoken, ook minder CO2 uitstoot, beter voor het milieu dus (mits je isoleert op een ecologisch verantwoorde manier).
Dekentjes, kruiken en pantoffels behoren ook tot de verleden tijd, want in een goed geïsoleerd huis blijft het behaaglijk warm. Ook als het buiten enorm koud is. Maar ook in de zomer heb je belang bij goede isolatie, want het houdt niet alleen warmte binnen, het kan hitte juist ook buiten de deur houden. In de zomer heb je ook nog eens minder last van de barbecueënde buren, want goede isolatie dempt het geluid van buiten. Wil je verhuizen? Dan sta je beter op de markt met een goed geïsoleerd huis.

Waar begin je?

Isoleren is dus op veel vlakken voordelig, maar hoe pak je dat aan? Allereerst moet je op zoek naar een bedrijf dat jouw huis kan isoleren. Sommige energieleveranciers, zoals Essent, kunnen je helpen, of je gaat in zee met een erkend isolatie-bedrijf. Als je een beetje handig bent, kun je ook zelf je huis isoleren. Het handigste is om het isoleren van je huis mee te nemen tijdens een verbouwing, maar eigenlijk kun je op elk moment aan de slag gaan. Het isoleren van een woning door een professional is meestal binnen een dag geregeld.

Subsidies

In Nederland is er een landelijke subsidie voor isolatie: de ISDE-subsidie. Isoleren door middel van dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie met voorzetwand of tegen de buitenkant, vloerisolatie en HR++ of tripleglas is dankzij deze subsidie zo'n twintig procent goedkoper. Deze subsidie is echter alleen voor huiseigenaren die twee of meer maatregelen nemen, zoals muurisolatie in combinatie met vloerisolatie, of muurisolatie in combinatie met een zonneboiler. Daarnaast betaal je minder btw op het arbeidsloon (9%) én kun je voordelig geld lenen voor deze investering dankzij de Energiebespaarlening.

Wat te isoleren?

Er zijn verschillende plekken in een woning die je kan isoleren. Dit zijn het dak, de muur, het plafond, de vloer en de ramen inclusief de kozijnen. Wat aangepakt moet worden, hangt af van de staat van jouw woning. Je kan je isolatie laten checken door een isolatiebedrijf, maar je kan zelf ook een schatting maken. Op de website van Milieu Centraal vind je een handig tool waarmee je jouw isolatie kan checken. Door aan te geven hoe oud jouw woning is en hoe goed de isolatie is op bepaalde punten, rekenen ze uit of isoleren een goede en passende oplossing is voor jouw situatie.