Afbeelding

Energiebesparende en duurzame maatregelen voor het huis; wat zijn het, wat kost het en wat krijg je ervoor terug?

FRIESLAND - Veel huiseigenaren willen verduurzamen, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen terughoudend zijn omdat ze niet genoeg weten over de financiering van een bepaalde energiebesparende maatregel. Het is ook allemaal best ingewikkeld. Daarom duikt RondOm Vandaag in de materie en zoeken we uit wat jij kan doen om je huis duurzamer te maken, hoeveel dat dan kost en wat je er zelf voor terugkrijgt.

Isoleren

Dit is het: Als je je woning goed isoleert kan er minder warmte ontsnappen. Je hoeft dus minder hard en lang te stoken. Er zijn verschillende elementen in je huis die je kunt isoleren. Dit zijn de muren door middel van spouwmuurisolatie, de vloeren, het dak en de gevels. Je ramen hebben ook effect op de isolatie van jouw huis. De beste opties zijn ramen van HR++-glas of tripleglas. Als je handig bent, kun je ook zelf je huis beter isoleren. Je kunt ook een erkend isolatie-bedrijf vragen jouw woning te verbeteren. Het plaatsen van isolatie kost meestal maar één dag.

Dit kost het: De kosten voor het isoleren van een huis verschillen per geval. Het hangt af van het soort isolatie, wat je wilt isoleren en de grootte van je woning. Op de website van De Kleur Van Geld geven ze een indicatie van de eenmalige kosten. In hun artikel zet ervaringsdeskundige Frank Gerritsma op een rijtje wat verschillende energiebesparende maatregelen kosten. Hij schat in dat het isoleren van een spouwmuur ongeveer 4.600 euro kost en isolatie voor een schuin dak 4.000 euro. Op de website van Vereniging voor Eigen Huis kun je een rekentool vinden die ongeveer kan uitrekenen hoeveel geld het kost voor jouw situatie.

Dit kun je ervoor krijgen: Als je twee of meer duurzame maatregelen wilt uitvoeren, kun je de ISDE-subsidie aanvragen. Je kan ervoor kiezen om twee isolatie-maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door zowel het dak als de muur te isoleren, of je kan kiezen voor één isolatie-werkzaamheid en één andere duurzame maatregel, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze subsidie krijg je 20% van de rekening terug.

Dit levert het op: Ook het rendement hangt af van wat je isoleert. Op de website www.onlineenergievergelijken.nl geven ze een inschatting van het rendement. Zo scheelt dakisolatie al snel 500 euro per jaar, bespaar je met goed geïsoleerde spouwmuren meer dan tweehonderd euro per jaar en betaal je jaarlijks 160 euro minder als je de vloer goed isoleert. Het verbeteren van isolatie heb je meestal binnen zes tot zeven jaar terugverdiend.

Warmtepomp

Dit is het: Een warmtepomp verwarmt je huis en kan (deels) de cv-ketel vervangen, waardoor je voor de verwarming geen of minder gas en elektriciteit nodig hebt. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Hiervoor is stroom nodig, maar veel minder dan als je je huis elektrisch zou verwarmen zonder warmtepomp. Wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen, kan het verwarmen van je huis helemaal energieneutraal gebeuren. Je hebt volledig elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen. Veel installatiebedrijven kunnen inmiddels een warmtepomp aanleggen en zijn vaak binnen een dag klaar. Het is wel belangrijk dat een woning goed geïsoleerd is voor plaatsing. Sommige warmtepompen zijn niet geschikt voor bestaande woningen.

Dit kost het: De kosten voor het plaatsen van een warmtepomp zijn afhankelijk van het type die je kiest. Ga je ten eerste voor een volledig elektrische warmtepomp of voor een hybride versie. Volgens de website www.zonnepanelen-weetjes.nl lopen de prijzen voor een waterpomp uiteen van € 4.000 – € 25.000. De voordeligste variant is een hybride warmtepomp, prijzen starten vanaf 5.000 euro (inclusief ketel en installatie) en de prijs loopt op tot 25.000 euro voor een grond-water warmtepomp (inclusief boiler en installatie). Daarbij moet je erop rekenen dat je naast de aanschaf van een warmtepomp ook moet investeren in goede isolatie.

Dit kun je ervoor krijgen: Als je twee of meer duurzame maatregelen wilt uitvoeren, kun je de ISDE-subsidie aanvragen. Je kan bijvoorbeeld een warmtepomp combineren met vloer- of dakisolatie. Met deze subsidie krijg je 20% van de rekening terug.

Dit levert het op: Milieu Centraal schat in dat een gemiddelde eengezinswoning zo’n 1.400 euro per jaar aan gas verbruikt voor verwarming en warm water. Met een hybride warmtepomp breng je dit terug naar zo’n 1.150 euro per jaar. Je voordeel is dus zo’n € 250 per jaar. Uiteraard hangt de besparing af van het type warmtepomp en de situatie.

Zonnepanelen

Dit is het: Zonnepanelen zijn grote panelen, meestal blauw of zwart, die op het dak van een woning geplaatst kunnen worden. Ze zetten energie van de zon om in stroom die wij kunnen gebruiken. In de meeste zonnepanelen wordt silicium verwerkt. De energie van de zon kan hierin elektronen losmaken en hierdoor ontstaat er spanning in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel, kan de stroom gaan lopen en deze stroom wordt aangesloten op het elektriciteitsnet van een woning. Zonnepanelen kunnen geplaatst worden door installatiebedrijven of door leveranciers. Het plaatsen van zonnepanelen duurt niet langer dan een dag.

Dit kost het: Volgens de website van de Consumentenbond kost een gemiddelde installatie met 13 zonnepanelen rond de 5000 euro. Hoeveel het daadwerkelijk kost hangt af van jouw situatie. De meeste leveranciers en installatiebedrijven maken graag een vrijblijvende offerte voor u.

Dit kun je ervoor krijgen: Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen. Je kunt wel de btw op de aankoopprijs en installatie terugvragen bij de Belastingdienst.

Dit levert het op: Volgens de website De Kleur van Geld besparen zonnepanelen je ongeveer 460 euro per jaar. Hoe snel je je zonnepanelen hebt terugverdient hangt af van veel verschillende factoren. Op www.zonnepanelen.net vind je een handige tool om dit uit te rekenen. Dankzij de salderingsregeling krijg je daarnaast een goed tarief voor de stroom die je aan het net levert (net zoveel als voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf). Vanaf 2023 wordt die regeling geleidelijk afgebouwd, maar tot 2030 kun je er nog gebruik van maken.

Extra tip

Ondanks de subsidie die je kunt krijgen voor bepaalde duurzame maatregelen, kan het toch nog te veel kosten. Het is daarom ook mogelijk om voordelig te lenen om zo'n investering te maken. met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je voor bovenstaande en andere maatregelen een lening aanvragen. Deze vind je hier: www.energiebespaarlening.nl. Let wel: geld lenen kost geld. In je hypotheek kun je ook extra ruimte krijgen om energiebesparende maatregelen te betalen.Afbeelding
Mitsubishi Electric MUZ-FD25VABH room air conditioner
Afbeelding
Afbeelding