Erwin Jousma voelt zich thuis bij Forum voor Democratie
Erwin Jousma voelt zich thuis bij Forum voor Democratie

Erwin Jousma van Forum voor Democratie aan het woord

“Nederland moet zo snel mogelijk weer vrij worden”, zo spreekt de Friese Erwin Jousma van Forum voor Democratie zich hardop uit. In de aanloop van de verkiezingen zijn de stemmen van het volk nog nooit zo belangrijk en spannend geweest als nu. Jousma is lid van de Provinciale Staten voor FvD in Fryslân en 21ste op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Daar is Jousma enorm trots op. Het politieke leven is Jousma dan ook op het lijf geschreven. Als opgeleid wiskundedocent houdt hij er van om iets te kunnen betekenen voor een ander. Dat geldt in zijn passie voor de politiek net zo. RondOm sprak met Jousma over zijn politieke ambities en over de verwachtingen van de aankomende verkiezingen.

Een gevoel van thuis

Sinds de zomer van 2018 maakt de 43-jarige Erwin Jousma uit Menaldum actief deel uit van de politieke partij Forum voor Democratie. Dat blijkt een goede zet, want niet eerder voelt Jousma zich zo thuis bij een politieke partij: “Ik stem al vanaf 2017 op de partij. Het partijprogramma van Forum spreekt me erg aan en ik wil iets betekenen in de wereld. Dit is ook de eerste partij waar ik me echt honderd procent thuis voel. Vanuit mijn passie om een bijdrage te leveren aan het leven van een ander, wil ik mensen laten nadenken en met elkaar in gesprek gaan. Dat kan ik nu ook op politiek vlak doen.” Waar Jousma zich in de kern goed bij voelt, is een vitale, liberale en democratische samenleving. “Deze kan bestaan doordat wij bepaalde normen en waarden met elkaar delen. Dat zit in onze cultuur verweven. Daardoor zijn we verbonden met elkaar.”

Opkomen voor de cultuur

Volgens Jousma is het belangrijk dat de mensen nu opkomen voor de eigen cultuur en vrijheid. “Zeker nu er dingen opgelegd worden, waarbij we geen inspraak hebben. Als er dingen veranderen omdat de samenleving daartoe besluit, dan is dat gezond. Maar als er dingen opgelegd worden vanuit instituties of de overheid, dan is dat een ongezonde beweging.” De mensen zijn op dit moment eigenlijk heel conformistisch en hebben misschien wel zoiets van: “wat kan ik er aan doen?”, daarom laat de FvD zich horen voor deze mensen.”

Jousma schat de kansen van Forum, ondanks de ontstane tumult in de partij, nog altijd hoog in. “We zijn nog steeds de grootste ledenpartij en zijn gegroeid ten opzichte van 2019. Het zou wel eens heel verrassend uit kunnen pakken en ik hoop dat ik met mijn 21e plaats op de kandidatenlijst in de situatie gebracht wordt om te moeten ‘kiezen’ tussen de luxepositie van het docent zijn of de politiek.”

Onvoorspelbaar

De verkiezingen zijn nog nooit zo onzeker en onvoorspelbaar geweest als in deze roerige tijd. Spannend, zo vind ook Jousma. “Het kan eigenlijk alle kanten op gaan. We hebben een recordaantal partijen om uit te kiezen. De versplintering is dan ook enorm. Toch denk ik dat dit juist heel positief is. Een nieuwe fase in het politieke bestel. Hoe meer mensen zich namelijk kunnen vinden bij een parlementaire vertegenwoordiging, hoe beter en gezonder dat is voor de democratie."

De lijn van Forum

Het hoofddoel van Forum is om Nederland op dit moment weer vrij te maken. Dat wil de partij doen door de kwetsbaren te beschermen en de ondernemers weer ruimte te geven. “Natuurlijk is COVID-19 vervelend. We zijn echter sterk genoeg om dit virus vrij te laten. De mentale en psychische gevolgen zijn ook erg groot. Bedrijven die op het punt van omvallen staan en het perspectief van de jongere generatie. We moeten nu ingrijpen."

Uiteraard wil de partij ook verder met het beschermen van de liberale, vrije samenleving. “Welvaart, zuinig aan met het geld. Ophouden met het klimaatbeleid, ook dat is onzinnig. Het migratiebeleid moet een stuk strenger, want je moet niet onderschatten wat migratie doet met (verandering) van cultuur. Een verandering op zich is niet erg, maar het moet wel geleidelijk gaan.” Daarbij komt ook nog eens de druk op de woningmarkt, kortom: werk aan de winkel”.

Friesland wordt niet vergeten

Volgens Jousma wordt ook Friesland niet vergeten: “In het verkiezingsprogramma is de Friese taal bijvoorbeeld heel expliciet genoteerd. Taal is belangrijk in de regio en de dialecten en talen die in de provincies aanwezig zijn, moeten gekoesterd worden. Ook moet de Lelylijn er komen (De Lelylijn is een voorgestelde hogesnelheidslijn die het Noorden beter wil verbinden met de Randstad. Het idee is dat er een spoorlijn komt tussen Groningen en Lelystad, die onder andere stopt in Heerenveen en Drachten en denken we aan de boeren, onder andere in Friesland, die last hebben van de stikstofproblematiek. De FVD gaat niet mee in deze gekkigheid."

Erwin Jousma van Forum voor Democratie
Erwin Jousma van Forum voor Democratie