Afbeelding
Foto:

Technisch Buro Zonderland & Zonderland Zonnepanelen bv denkt mee met uw installatie

In 1979 begon Huub Zonderland samen met broer Nico het bedrijf Technisch Buro Zonderland. Als kleine jongens hadden de broers al veel met techniek. Ze zeiden tegen elkaar: kunnen we niet eens wat beginnen op technisch gebied? En zo geschiedde het. Bijna 40 jaar later is de tweemanszaak inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf. Met circa 25 man personeel en een gespecialiseerde zonnepanelen afdeling, timmert Zonderland aan de weg. Eigenaar Huub Zonderland vertelt over zijn bedrijf.

Trots

Zonderland is trots op waar het bedrijf nu staat: “Dat we zo gegroeid zijn, is prachtig natuurlijk. We hebben in die jaren heel wat meegemaakt. In de begintijd deden we vooral veel klantenwerk en hadden we nog een winkel. Daarin sleutelden we vooral aan wasmachines en audioapparatuur, eigenlijk heel breed. We zijn in de loop der jaren meegegroeid met de ontwikkelingen en hebben ons gespecialiseerd om alle denkbare installaties perfect te realiseren. Van 3 is ons personeelsbestand gegroeid naar circa 25 mensen nu”.

Persoonlijk contact

Op de vraag hoe het bedrijf zich dusdanig heeft kunnen ontwikkelen, blijft Zonderland bescheiden: “Ik denk dat we vooral heel dicht bij ons zelf gebleven zijn, ondanks de groei. Voor ons staat altijd het persoonlijke contact met de klant voorop. Wij denken mee, adviseren en streven daarin naar perfectie. Daarom gaan we ook het liefst op bezoek bij een klant, om dat persoonlijke te benadrukken”.

Mooiste project

Zonderland heeft een aantal prachtige projecten uitgevoerd, maar wat was nu de mooiste? “Eigenlijk zijn dat er meerdere, maar als ik een voorbeeld moet noemen dan vond ik Tramkwartier Leeuwarden een hele mooie. Daar is een warmtepomp in gekomen die zorgwoningen en grote appartementen verwarmt.

Specialisatie

Bijna twaalf jaar geleden begon Technisch Buro Zonderland ook met de installatie van zonnepanelen. Dat ging zo goed, dat het vijf jaar geleden een aparte tak geworden is: Zonderland Zonnepanelen bv. Weliswaar onder één dak, maar de zonnepanelen staan echt op zichzelf. “De focus ligt daardoor nu op één ding, zodat je dat ook echt goed kan doen”, legt Zonderland uit. Het past allemaal in het plaatje van de perfectie nastreven.

Zonderland installeert niet alleen zonnepanelen bij particulieren, maar ook voor de grotere bedrijven: “We hebben bijvoorbeeld bij EKON in Slappeterp 1230 zonnepanelen geplaatst op de loodsen van aardappeltelers. Dat zijn projecten waar we enorm trots op zijn”.

Waardering en zoektocht

Zonderland spreekt waardering uit voor de werknemers van het bedrijf: “Dat is ons kapitaal, daar moeten wij het mee verdienen. De jongens voeren uiteindelijk het werk uit, wat wij op kantoor bedenken. Die staan soms wel eens wat te weinig in de belangstelling, maar ik wil bij deze kenbaar maken dat zij echt onmisbaar zijn".

Daarnaast geeft Zonderland aan verlegen te zitten om jongens in het klantenwerk en heeft het bedrijf zelfs behoefte aan nog meer installatie en service monteurs: “Dus als je op zoek bent naar een duurzaam, innovatief bedrijf: neem gerust contact op!”

Blik op de toekomst

Sinds 2019 is Arjen Plat mede-eigenaar geworden van Zonderland. Plat was daarvoor al lange tijd werknemer bij het bedrijf. Op den duur zal Plat het bedrijf in zijn geheel over gaan nemen. Wat de toekomst gaat brengen: “Dat is de vraag, we proberen met de tijd mee te gaan en kijken naar werk wat goed bij ons past. We hoeven niet de grootste klussen, maar wel mooie klussen die geschikt zijn voor ons personeel en nog belangrijker: waarbij we de klant tevreden kunnen stellen”, besluit Zonderland.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding