Wini:
Wini: "Met een groet laat je de ander weten, ik zie jou.” Foto: eigen foto

Wini: “Met een groet zeg je meer’

LEEUWARDEN – Het lijkt zo vanzelfsprekend: elkaar groeten. Met een simpel hallo zeg je eigenlijk: hé, ik zie jou! Vooral in deze onzekere tijd, waarin er steeds minder echt contact is met elkaar, is het des te belangrijker stil te staan bij zoiets simpels als een groet. Want een simpel hallo, hoi, of goeie kan iemands dag misschien nét iets beter maken. Althans dat is het doel van het initiatief #GROETJEMEE van Wini Weidenaar.

De goedlachse blondine fietst bijna dagelijks van Bartlehiem naar haar werk in Leeuwarden. Op een dag vraagt ze zich af hoe zou het zijn om iedereen die ze tegenkomt te groeten. En dus voegt ze daad bij het woord. “De eerste zeven kilometer kom ik nauwelijks iemand tegen, maar net voorbij het Leeuwarder Bos wordt het vaak iets drukker. Ik merkte bij mezelf dat ik voorbij Snakkerburen opeens stopte met groeten. Ik vond dat besef best confronterend omdat ik van huis uit heb geleerd beleefd te zijn en iedereen te groeten.”

Ze bespreekt de kwestie met vrienden en familie. En de reacties variëren, maar de meesten zijn gelijk enthousiast. Sommigen bevestigen altijd al te groeten, anderen beloven meer contact te zoeken met voorbijgangers, terwijl sommige vrienden ook eerlijk toe geven het spannend of eng te vinden. Wini: “Dat had ik dus ook altijd als ik Leeuwarden in reed. Je stelt je toch kwetsbaar op om gedag te zeggen, want er is altijd een kans dat iemand niks terug zegt. Hoewel ik me dat in eerste instantie erg aantrok, bedenk ik nu gewoon dat diegene misschien een rotdag heeft. Dus groet ik nu iedereen enthousiast. Ik heb er echt lol in en zo komt het dat ik met verschillende mensen een hoi-relatie heb. Een moment op de dag dat je elkaar even laat weten, ik zie jou”, aldus Wini.

Vanaf het moment dat ze beseft dat een simpel hallo zoveel meer is dan een groet, realiseert ze zich dat ze er iets mee doen moet. “Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en mensen om mij heen verzameld met allemaal een eigen specialisme waarmee we een campagne in Friesland, Groningen en Drenthe op zouden kunnen tuigen. Nu is #GROETJEMEE dus niet meer alleen van mij maar van alle mensen die dit samen met mij doen omdat ook zij geloven dat de wereld net iets mooier wordt als je elkaar groet. Iedereen draagt bij door zijn of haar talent belangeloos in te zetten.”

Het is daardoor groter geworden dan ze ooit kon vermoeden. Arriva plaatst de uitingen niet alleen op en in de bussen en treinen, maar roept ook hun personeel in heel Nederland op om mee te doen aan de campagne en de reizigers vriendelijk te groeten. Er is een website, er is een spotje gemaakt en Writers Block Leeuwarden heeft door kunstenaar Cotecreate een mural laten maken. Er zijn posters en ansichtkaarten gedrukt, toffe stickers voor op de auto gemaakt en er is door Henk Dillerop een dichtwedstrijd uitgeschreven met als thema groet je mee? Ook is er een prachtig lied geschreven door Jan Tekstra, die verantwoordelijk is voor de teksten van enkele hits van Marco Borsato. De liedjesschrijver besloot het groeten eerst zelf toe te passen voor hij zijn medewerking toezegde en merkte al snel dat mensen begonnen te stralen als een onbekende ze groette. Wini: “Hij zag dat mensen er blij van werden en dat het mensen echt raakte, vandaar ook het nummer ‘Raak me’, dat hopelijk binnenkort op alle radiozenders te horen is.”

Kortom, wat een kleine campagne zou worden is uitgegroeid tot een breed gedragen initiatief. "Allemaal om anderen te inspireren en de wereld een beetje mooier te maken.” En zeg eens eerlijk: Hoe vaak groet jij? Het is nooit te laat om er mee te beginnen. Dus… Groet jij ook mee?