Unia State in Bears.
Unia State in Bears. Foto: Johan Vogelzang

'Meer te beleven dan ik had verwacht'

JELLUM/BEARS - Ze wilde er als 17-jarige tiener eerst onder geen beding naartoe, vanuit de bruisende Leeuwarder voorstad Goutum naar het plattelandelijke tweelingdorp Jellum-Bears. Maar op die leeftijd had ze weinig keus, dus ze ging, in 1975. Na een week was ze al overstag. “Ik hie al gau freondinnen en kaam derefter dat der folle mear te belibjen wie as ik tocht hie.” Aldus Janke Singelsma.

Ze vertrok even later voor haar studie en woonde daarna nog een aantal jaar in Rijperkerk, maar kwam in 1983 alweer terug om zich te settelen. “Myn freon en ik kochten de skoalle en wy fine it hjir noch altyd moai. Jellum-Bears heart ta de Greidhoeke en dêr is altyd wat wol wat te dwaan, op it mêd fan kultuer, toaniel en sport bygelyks.”

“Yn 1975 kamen wy te wenjen yn it âlde hûs fan Rely Jorritsma, de Fryske skriuwer en dichter. Elk jier wurde noch altyd yn it tsjerkje fan Bears de Rely Jorritsma prizen útrikt foar de fiif bêste Fryske gedichten en ferhalen. Bysûnder dochs?!”

Janke is ook fan van de Friese taal en cultuur en heeft er in haar werk voor het lectoraat Meertaligheid en Geletterdheid aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden ook regelmatig mee te maken. Ze ontwikkelt en begeleidt projecten voor het onderwijs op het gebied van Fries en meertaligheid.

In het nabij gelegen Jorwert heeft ze in het Iepenloftspul gespeeld en was ze betrokken bij het kinderopenluchtspel in Easterwierrum (Berneiepenloftspul BIS) en bij de toneelclub van het eigen dorp.

De mensen in Jellum, Bears en omgeving zijn prettig in de omgang, ruimdenkend en op een leuke manier actief. “Wurdst net ferplichte om oan it doarpslibben mei te dwaan. Eltsenien wurdt yn syn/har wearde litten. It is in iepen mienskip, mar wurdst der daliks yn opnommen ast dat wolst.”

Een kijkje op de website www.jellumbears.nl leert dat er best veel gedaan wordt aan grote en kleine activiteiten in beide dorpen die an sich niet groot zijn. Dorpshuis d’Ald Skoalle is normaliter een stralend middelpunt van de activiteiten. Vanwege de corona lockdown liggen die activiteiten even stil, maar dorpsbewoners ontmoeten elkaar tegenwoordig veel tijdens hun wandelrondje.

De contouren van Uniastate vormen ook een mooi beeld om een wandeling omheen te maken. Na een dag hard werken – lichamelijk of geestelijk - werkt zo’n omgeving heerlijk ontspannend. “Ik rin it sels ek eltse dei. Mei de buorfrou even in Blokje Bears.’

Op de dorpswebsite vind je de Dorpsvisie 2015-2020 waarin de huidige situatie wordt neergezet en over de toekomst wordt gesproken. Het Jellumer Bos, toerisme, zwemmen in de Bearster Feart: met behoud van de historische kwaliteit leuke nieuwe projecten opzetten. Vanuit het bezoekerscentrum in de kerk – dat jaarlijks vele bezoekers trekt - worden regelmatig evenementen, exposities en voorstellingen georganiseerd.

Zodra het coronavirus verslagen is, zal dorpshuis d’Ald Skoalle weer het middelpunt van het tweelingdorp Jellum-Bears zijn. Janke Singelsma kijkt er naar uit. “De Merkekommisje, de biljertklup, de toanielferiening, de keatsklup: wy hawwe in hiele aktive mienskip. Alles leit no stil en dat fyn ik fansels al spitich. Ik hoopje dat wy gau wer brûzje sille.”