Afbeelding
Foto:

Svetlana Bondo knokte voor haar droom en helpt nu anderen vooruit bij Zorgsloperij de Kans

LEEUWARDEN - Verander muren in deuren, dat is het motto van Zorgsloperij De Kans in Leeuwarden. Het is tevens de titel van het boek waarin Svetlana Bondo haar levensverhaal optekende. "Ik laat het lezen aan medewerkers en cliënten die daarvoor belangstelling hebben, om te laten zien dat je altijd keus hebt, hoe uitzichtloos het leven ook is."

Zorgsloperij De Kans op het industrieterrein in Leeuwarden is een dagbestedingslocatie, een leer/werkplek en een reïntegratiebedrijf waar mensen met interesse voor techniek of creativiteit zich kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt thuisbegeleiding aangeboden en huishoudelijke hulp voor mensen met tijdelijk of langdurige problematieken.

De motor achter het zorgbedrijf is Svetlana Bondo. "Op mijn 24ste kwam ik vanuit Rusland naar Nederland. In mijn thuisland was het leven niet gemakkelijk, maar in Nederland een nieuw bestaan opbouwen, was evenmin eenvoudig." Ze toonde groot doorzettingsvermogen. Vierentwintig jaar later biedt ze ex-gedetineerden, (ex)verslaafden en mensen met psychisch en/of sociale problematieken kansen op een nieuw leven.

'Ik deed het gewoon'

"Toen ik aankwam in Nederland sprak ik de taal niet. In Rusland had ik een opleiding gevolgd voor het begeleiden van jonge kinderen, maar met dat diploma kon ik hier niet aan de slag. Ik moest een nieuwe opleiding doen. Mensen zeiden dat dit bijna onmogelijk was door de taal-instaptoets. Toch deed ik het gewoon. En ik haalde het", zegt ze, nog altijd dankbaar voor de kans die de examinerende docent haar gaf.
Het opleidingstraject was zwaar. "Toen ik ook nog zwanger werd van mijn tweede kind, wilde ik stoppen. Gelukkig was er toen een lerares die zei: 'Waar heb je het over? Ik ben zwanger van mijn achtste kind'." Het gaf Svetlana de kracht door te zetten. "Als zij het kan, kan ik het ook." Ze haalde haar diploma. "Ik vond werk op een kinderopvanglocatie in Hallum met de Reggio Emilia visie waar ik me als een vis in het water voelde."

Tegenslagen

Twaalf jaar lang werkte ze er, tot het bedrijf failliet ging: “Ik had mijn rijbewijs gehaald, een derde kind gekregen. Ik had geknokt om de Nederlandse cultuur te leren kennen en me staande gehouden. Ik kreeg een zware burn-out en later verloor ik ook nog mijn werk. Ik had geen idee hoe ik tijdens de recessie nieuw werk zou moeten vinden.”

Ze dacht zich suf over haar toekomst. Svetlana vond van alles leuk, maar waarmee kon ze een inkomen verdienen? Na een lange zoektocht maakte ze een keus. Ze kwam in een garagebedrijf een ex-gedetineerden tegen. Het was een doelgroep die haar aansprak. Ze besloot opnieuw een opleiding te gaan volgen: Maatschappelijke Zorg.

Ze liep stage op zoveel mogelijk locaties, met slechts één doel: een eigen bedrijf beginnen. Ze wilde het bedrijfsleven en mensen met problemen bij elkaar brengen. Na het behalen van haar diploma begon ze meteen. "Het werd een fiasco door onbegrip tussen het bedrijfsleven en de zorgwereld."

Svetlana herzag haar visie. Voor haar doelgroep had ze een andere setting nodig. Vijf jaar geleden betrok ze een eigen pand. "Nu krijg ik enorm veel waardering. Wij begeleiden hier mensen met een complexe zorgvraag. We denken creatief. Als je graag wilt schilderen, kopen we geen schildersdoek, maar vragen we de deelnemers: 'kijk om je heen, waarop zou je willen schilderen?' Er staan hier sloopauto´s, motorkappen, spatborden, houten kasten, dakpannen en talloze auto/fiets -onderdelen. Mensen brengen zakken vol bierdopjes, glazen potjes, en bijvoorbeeld pallets. Wat kun je hiervan maken?"

'De begeleiders
weten hoe het is
om in moeilijke
omstandigheden
te verkeren'

Bij Zorgsloperij de Kans zijn ook professionele (auto)monteurs, lassers en bijvoorbeeld schilders aan het werk: “Van staal maken we tuinkachels, rooktonnen en tafelpoten. Klanten kunnen een bestelling plaatsen of hun auto laten repareren. Deelnemers doen werkervaring op. Onze begeleiders zijn een mix van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen. Herkenning stimuleert. Ik ben er trots op dat wij zo muren veranderen in deuren."

De hulp wordt geboden met persoonlijke aandacht en één-op-één begeleiding. De begeleiders die werken bij Zorgsloperij De Kans kunnen tegen een stootje en hebben sterke persoonlijkheden. "Onze deelnemers hebben ingewikkelde problemen", vertelt zorgondernemer Svetlana Bondo. "Denk aan persoonlijke omstandigheden, gedragsproblemen, persoonlijkheidsstoornissen, hersenletsel, een verslaving, integratie moeilijkheden of een burn-out. Dat vraagt om begeleiders die weten hoe het is om in moeilijke omstandigheden te verkeren en hoe je iemand kan activeren en motiveren. We trekken graag ervaringsdeskundigen aan als begeleiders."

Er is een sterk netwerk opgebouwd in Leeuwarden en omgeving. Bij Zorgsloperij De Kans worden opleidingen geboden voor jongeren zonder startkwalificatie en ze krijgen uiteindelijk landelijk erkende certificaten. Je kunt denken aan een opleiding in praktijk als automonteur, lasser of als fietsenmaker.

Svetlana Bondo is trots dat Zorgsloperij De Kans door de provincie Fryslân is uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf 2019 in de categorie zorg, welzijn en sport. "Wij horen vaak van onze stagiaires dat ze hier ontzettend veel leren. Dat komt denk ik doordat wij hier werken met ons hart. We streven naar een mooiere, duurzame wereld, waarin iedereen naar eigen vermogen kan meedoen.

Verander muren in deuren” is te bestellen via de website. Ook kun je aanmelden voor een traject vanuit WLZ, WMO, PGB, Integratie, vrijwilligerswerk, stage plaatsen, te-integratie of Forensische Zorg, via www.zorgsloperijdekans.nl

'Ons motto:
Verander muren in deuren'

Zorgsloperij De Kans

James Wattstraat 18A, Leeuwarden
06-27585159
www.zorgsloperijdekans.nl