Afbeelding
Foto: eigen foto

ART CONNECTION ZORGT AL 35 JAAR VOOR CULTUUR IN FRYSLâN

Op 3 Februari 1986 vroeg de toenmalige directeur, Frans Bonnema, van het Oranje Hotel in Leeuwarden naar aanleiding van een gehele renovatie van het hotel of er meer ruimte voor kunst en cultuur kon komen. Naast, de bij velen bekende Pip’s Pub, werd toen de Pip’s Gallery geopend door Commissaris van de Koningin Hans Wiegel. Art Connection werd geboren en is nu in 2021 alweer de oudste culturele organisatie in Fryslân.
Mede door de enorme belangstelling van zowel de samenleving als het bedrijfsleven, volgden vele exposities van diverse kunstenaars. Door ‘erkende' galeries werd met argusogen naar de nieuwe vorm van exposeren gekeken, die onderdeel uitmaakten van bijvoorbeeld een hotel, restaurant, bibliotheek of zorgcentrum. Kunst en cultuur dichterbij het publiek brengen was het credo. Bekende en minder bekende kunstenaars kregen de gelegenheid hun werk te laten zien en te verkopen. Naast kunstenaars als Herman Brood, Hella de Jonge, Pieter Pander enz. waren voor beginnende kunstenaars de exposities de start van een nieuw kunstenaarsbestaan.
Door het succes van de exposities werd de vraag naar allerlei culturele uitingen steeds groter. Provincie, gemeentes, horeca, zorgorganisaties, bibliotheken en het bedrijfsleven stonden steeds meer open voor nieuwe culturele initiatieven. Op verzoek van het Fries Museum werden vanaf de opening van het nieuwe museum in 2013 ook maandelijkse de Museum Concerten georganiseerd. Enkele jaren later zijn de concerten verhuisd naar de Kanselarij. De maandelijkse concerten zijn geheel vrij toegankelijk en dus zonder drempels te bezoeken. Met steun van de horeca en het bedrijfsleven werden vanaf 2013 ook de bekende kunstmarkten op het Zaailand georganiseerd. Het aantal activiteiten breidde zich steeds meer uit met uiteraard het hoogtepunt Culturele Hoofdstad jaar 2018 met elke maand bijna 40 exposities en concerten, zowel binnen als buiten.
Vanwege corona moesten er helaas veel activiteiten afgelast worden. Maar er gloort hoop voor 2021, als corona het toelaat. We hopen op intensievere samenwerking met andere culturele ondernemers en richten ons op de tweede helft van dit jaar om weer concerten, exposities en kunstmarkten op diverse locaties te kunnen organiseren.
Blijf allen gezond.

Ed van Dijk
Art Connection