Afbeelding
Foto:

Duik in de geschiedenis

Doopsgezinden in Friesland van Cor Trompetter

In Doopsgezinden in Friesland schetst historicus Cor Trompetter het ontstaan van de doopsgezinde beweging in Friesland, met als centrale figuur de ex-katholiek geestelijke Menno Simons. Hoe kon een minderheid als de doopsgezinden in de zeventiende en achttiende eeuw toch zo'n belangrijk stempel drukken op ons geestelijk erfgoed? Doopsgezinden stonden in politieke zin aan de kant, werden vervolgd en toch speelden ze een buitengewone rol op economisch en cultureel gebied.
Verdrinking, onthoofding, ophanging en verbranding viel een doopsgezinde ten deel vanwege afwijkende standpunten en leer. Ook Menno Simons kwam al snel bij de vervolgers in het vizier en vluchtte daarom uit Friesland.
Simons is nooit de onbetwiste leider van de doperse beweging geweest. Voortdurend was er strijd binnen de beweging. Verharding van standpunten en daarop volgende scheuringen waren het resultaat. Aan het einde van Menno's leven waren de conflicten zo hevig geworden, dat de doopsgezinde beweging in de Nederlanden feitelijk in verschillende groepen uiteen was gevallen. Ook in Friesland, bij botsingen tussen de ‘harde Friezen' en de ‘nog hardere Friezen'. De onderlinge verdeeldheid onder doopsgezinden was vaak een groter gevaar dan menig bedreiging van buiten.

Prijs 16,90 euro