Afbeelding

Pas op je rug, ook in Corona-tijd!

Steeds meer mensen in Nederland werken door de coronamaatregelen noodgedwongen thuis. Door het gebruik van een eigen bureau, kruk en te weinig beweging zijn rugklachten dan ook niet ondenkbaar in deze tijd. Fysiotherapie Oosterwolde verneemt in ieder geval meer drukte dan het afgelopen jaar. Of het één met het ander te maken heeft, sluit de praktijk dan ook niet uit.

Geen duur bureau of dure stoel nodig

In deze tijd is het extra belangrijk om voldoende te blijven bewegen en op je werkhouding te letten. Volgens Henk Otten, specialist op het gebied van rug- en nekklachten, ontstaan de meeste rugklachten door te weinig beweging, verkeerd bewegen of te lang en verkeerd zitten. Een dure bureaustoel of bureau is volgens Otten echter niet nodig: "Ik zeg altijd: je kunt op een goede stoel slecht

zitten, maar op een slechte stoel ook goed zitten". Daarmee doelt Otten op het feit dat een goede stoel wel helpt om de goede houding in te nemen, maar dat het nog geen garantie is om goed te zitten.

Blijven bewegen

Volgens Otten is het belangrijkste om tussendoor voldoende te bewegen en te zorgen dat je fit bent en blijft. Door middel van een goede spierkracht, kun je rugklachten beter voorkomen. Wel is het belangrijk om beweging niet te forceren, maar juist plezier te zoeken in de beweging: "Het is beter om bijvoorbeeld een jaar lang een uurtje in de week te gaan hardlopen, dan drie maanden volle bak en dat vervolgens niet vol te houden. Probeer plezier te halen uit het sporten, dan hou je dit ook langer vol en zorgt het voor een gezonde lifestyle".

Tips

Probeer tussen het werk door voldoende te bewegen. Ga bijvoorbeeld even een stukje wandelen. Verander ook regelmatig van houding, om te lang zitten te voorkomen.

Toch last van de rug gekregen?

Fysiotherapie Oosterwolde kijkt of iemand goed staat en beweegt. Ben je bijvoorbeeld stabiel en belastbaar genoeg? Als je vaak last van je rug hebt, dan is de houding vaak niet stabiel. In dat geval kan de fysio een schema of oefeningen meegeven. Natuurlijk kan de praktijk ook de spieren losmaken om de pijn te verlichten, maar volgens Otten is vooral preventie belangrijk: "Op lange termijn klachten voorkomen door beweging en de juiste houding, dat werkt echt het beste".

Afbeelding