Afbeelding
Foto:

Elektrisch rijden is niet de enige manier om duurzaam te reizen

FRIESLAND - Als je denkt aan duurzaam reizen, dan denken de meeste mensen aan elektrische of hybride auto’s en ook de overheid zet vol in op de elektrische auto om de klimaatdoelen te halen. Toch is elektrisch rijden niet de enige manier om duurzamer op weg te gaan, herinnert Joyce van Os de Man, Director Benelux van OrangeGas ons. De duurzame brandstof Biogas, ook wel Groengas (CNG) genoemd, is in diverse automerken af-fabriek beschikbaar én vaak veel goedkoper in de aanschaf dan de (gedeeltelijk) elektrische auto.

OrangeGas werd in 2008 opgericht door drie ondernemers tijdens een verjaardagsfeestje in de achtertuin in Leeuwarden met de droom om duurzaam rijden voor iedereen mogelijk te maken. In 2010 was het zover, hun eerste vulpunt werd geopend in Steenwijk, of all places. Tien jaar later hebben ze al 85 vulpunten in heel Nederland gerealiseerd, 123 in Duitsland, 7 in Zweden én gaan ze volgend jaar ook in België nieuwe vulpunten installeren.

Duurzame brandstoffen voor iedereen

Maar wat is nu precies te tanken bij deze vulpunten? “We bieden verschillende opties,” vertelt Benelux Director OrangeGas Joyce van Os de Man ons. “Onze missie om een breed scala aan verschillende groene brandstoffen beschikbaar te maken voor particuliere autobezitters én professionele vervoerders zoals Transport, openbaar vervoer, MKB’ers en taxi’s.” Groene brandstoffen zijn brandstoffen die op een duurzamere manier zijn gewonnen dan de normale Euro 95 of Diesel. “Groengas (CNG) is bijvoorbeeld een hele gangbare, maar ook HVO100 en ED95 zijn veel duurzamer dan wat je nu vindt aan de snelweg. We hebben zelfs een station waar je waterstof kan krijgen. Voor men klinkt het misschien nog futuristisch, maar zelfs in Nederland rijden al auto’s rond op waterstof.”

Al omarmd in de rest van Europa

Auto’s die op zulke ‘Groengassen’ rijden hebben een andere motor dan auto’s die rijden op de bekende brandstoffen. Gelukkig kun je bij diverse automerken terecht om zo’n auto aan te schaffen, meestal voor dezelfde prijs als een ‘normale’ motor, soms zelfs voor minder. Als je het liefste rijdt in je persoonlijke favoriet, bijvoorbeeld een Polo, dan kun je ook met die auto rijden op Groengas. Anders is er ook nog de mogelijkheid om het in te laten bouwen in je bestaande benzine auto. Daarnaast betaal je tot 40% minder voor de brandstof en er is in Nederland een dekkend netwerk, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je ergens niet kan tanken. Op vakantie in Europa is ook geen probleem, juist in het buitenland hebben ze deze biobrandstoffen al veel meer omarmd.

Rijden op je eigen schijt

Dat komt, volgens Van Os De Man, doordat de Nederlandse overheid erg focust op die andere oplossing voor duurzaam vervoer, elektrisch rijden: “De overheid kijkt voor het maken van beleid enkel naar wat er uit de uitlaat komt en niet naar het hele proces. Bij elektrische auto’s heb je weliswaar geen uitstoot uit de uitlaat, maar zo’n accu is erg milieubelastend. Het Groengas dat je tankt bij ons wordt op een hele duurzame manier gewonnen in Nederland. Groengas (CNG) is bijvoorbeeld een gas dat ontstaat in het riool, je rijdt dus als het ware op je eigen schijt. Klinkt misschien vies, maar het is wel duurzaam.” Van Os De Man waarschuwt dan ook dat we meer moeten kijken naar andere oplossingen in plaats van ons dood te staren op elektrisch: “Laten we eerlijk zijn, elektrisch rijden is echt niet voor iedereen weggelegd en ook niet altijd ideaal. Als je wel duurzamer wilt rijden, dan zijn er dus echt meer oplossingen.”

Meer informatie

Op www.orangegas.nl vind je meer informatie over schone brandstoffen en het werk dat zij doen. Er zijn nog veel meer handige sites over duurzaam rijden, zoals SmartGreenCars, waar je duurzame occasions en nieuwe auto's kunt vinden. Vraag hier naar de opties van rijden op Groengas, zij helpen je graag verder.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding