Jan Brolsma, de oprichter van Elfsquad
Jan Brolsma, de oprichter van Elfsquad Foto: Elfsquad

‘Wees niet eigenwijs en stel je kwetsbaar op’

DRACHTEN - Een start-up klinkt als een bedrijf dat ergens in Sillicon Valley, USA door hele knappe koppen wordt opgericht. Toch is dat niet helemaal waar. Ook in de buurt worden slimme start-ups opgezet, zoals het in Drachten opgerichte Elfsquad. Oprichter Jan Brolsma vertelt aan RondOm Drachten over zijn start-up en geeft tips voor ondernemers in de dop die ook een goed idee hebben.

“Terwijl ik nog technische bedrijfskunde studeerde werkte ik bij L.S Miedema, een landbouwmachinefabriek in Friesland. Daar stuitte ik op een probleem waar de hele branche mee aan het worstelen was. De markt van landbouwmachines breidt erg uit naar het buitenland, maar is ook erg vernichtet. Dat houdt in dat klanten steeds meer maatwerk van fabrikanten verwachten en machines nodig hebben met hele specifieke specificaties. Daarom bieden fabrikanten steeds meer variaties aan en hoe meer variaties je hebt, hoe meer mogelijkheden en hoe moeilijker het wordt in de producties en verkoop om dat alles goed te regelen.”

“Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar ik leg het altijd zo uit; als je een pizza hebt met twee ingrediënten, bijvoorbeeld kaas en salami, dan kun je drie soorten pizza’s bestellen, een pizza met kaas, een pizza met salami en een pizza met salami én kaas. Heb je vijf ingrediënten, dan kun je al vijftig verschillende pizza’s bestellen en met 10 ingrediënten kun je al 1000 verschillende pizza’s maken. Zo werkt het ook met variaties op landbouwmachines, maar dan praat je al gauw over meer dan een miljard verschillende variaties. Het is voor de fabrikant natuurlijk onmogelijk om zonder automatisering al die variaties aan te bieden aan de klant en om die vervolgens te maken.”

“Daarnaast is er nog een probleem, en dat is dat deze branche nog aardig ‘ouderwets’ functioneert. Vertegenwoordigers gaan vaak nog langs bij de klant, terwijl zij daar misschien niet op zitten te wachten. Inmiddels is de consument al lang gewend op internet eerst research te doen en dan iets te bestellen.”

“Dus je hebt eigenlijk twee problemen en dat zette mij aan het denken. Wat moet er zijn om foutloos ingewikkelde variaties te kunnen maken en verkopen en daarnaast de branche ook te moderniseren. Eind 2015 ben ik samen met drie programmeurs daarover gaan nadenken over een oplossing. Na vier jaar hadden we een goed werkend systeem ontwikkeld en sinds een jaar bieden we deze oplossing aan bij verschillende fabrikanten. Inmiddels werken we met vijftien man samen om dit systeem helemaal te perfectioneren.”

“Elfsquad is een start-up, maar we hebben het wel net even wat anders aangepakt. Zo beginnen start-ups vaak met veel vreemd vermogen van investeerders door bijvoorbeeld aandelen te verkopen. Wij hebben een paar ‘business angels’ gehad waarvan wij geld mochten lenen. Inmiddels hebben we die leningen helemaal afbetaald en financieren we onze groei zelf met de winst die we maken. Het opstarten van een start-up is niet makkelijk en vaak een onzeker bestaan. Het is niet voor niets dat 95% van de start-ups niet van de grond komen. Toch hou ik ook van die onzekerheid, want dat hoort erbij. Als ondernemer ben je zelfstandig en onafhankelijk, dat heeft mij altijd getrokken. Je moet openstaan voor kritiek en kwetsbaar durven te zijn naar je collega's en investeerders. Het is geen one-man show, je mag niet eigenwijs zijn. Soms denk je echt met een goed idee rond te lopen, maar dan weet je nog niet of daar vraag naar is op de markt. Durf daarom kritiek te vragen, luister erna en pas eventueel je plannen aan. Zo blijf je altijd scherp.”