Afbeelding
Foto: FotoTekst.nl

Rintje Ritsma reed in een VW Golf op Greengas

'Je merkt niet dat je op Greengas rijdt'

In het verleden scheurde Rintje Ritsma al heel wat af in verschillende auto's van Volkswagen. Het merk was namelijk trouwe sponsor van de oud-schaatser. Ook de Volkswagen Golf was voor Ritsma geen onbekende, maar een Golf die op biogas ofwel CNG rijdt, dat was wel een nieuwe ervaring. Ritsma merkte hier niets van. "Hij rijdt soepel en alles functioneert normaal, zoals het zou moeten.'

Autoliefhebber pur sang

Rintje Ritsma is een autoliefhebber pur sang. Zelf rijdt de oud-schaatser nu in een Dodge RAM. Toch voelde het voor Ritsma niet als een straf om weer in een Golf te rijden: "Ik hou van sportieve auto's. Ik ben nu een Dodge gewend, maar ik zou hier prima mee kunnen rijden in het dagelijks verkeer. De Dodge is misschien wat minder sportief, maar die heeft bijvoorbeeld weer een 5,7 liter, V8 en 400 PK", glimlacht Ritsma.

Aard van het beestje

Voor Ritsma is op dit moment het zitcomfort het belangrijkste aspect in een auto, maar de auto dient ook nog altijd sportief te zijn. Het zit in het aard van het beestje: "Vroeger hadden we altijd de meest snelle auto's. Denk aan de GTI'tjes en de meest snelle turbo diesels van Volkswagen. We scheurden dan altijd naar Duitsland, vol gas! Tegenwoordig kijk je ook naar andere dingen. De Golf op CNG was acceptabel qua verbruik en ook op 100 kilometer per uur rijdt hij relaxed mee in het verkeer. Het is zeker niet zo dat je in slaap valt in deze auto."

Ritsma wilde voor het vellen van een eindoordeel nog wel even zeker weten hoe het precies zit met het verbruik van de auto: "Het verbruik wordt aangegeven in kilo's per 100 kilometer. Ik moest dus even Googelen wat het soortelijk gewicht was van gas en dat is 0,51. Gemiddeld zit je dan zo'n beetje op 3,5 - 4 kilo, dus dat zou rond de 7 of 8 liter op 100 kilometer zijn. En voor gas is dat is op zich acceptabel."

Eindcijfer

Als eindcijfer geeft Ritsma de Golf een 7,5: "Als je kijkt naar het cijfer dan is dat misschien wel iets te laag, maar om bij mij voor een 10 in aanmerking te komen, kom je toch in een ander prijssegment terecht. Ander type auto's waarbij de aanschafwaarde ook hoger is, dus dat is niet te vergelijken." Al met al dus een prima eindcijfer voor de Volkswagen Golf op biogas.

Afbeelding
Afbeelding