Juf Siemie werkt al 34 jaar met veel plezier op  basisschool de Hoeksteen in Heerenveen.
Juf Siemie werkt al 34 jaar met veel plezier op basisschool de Hoeksteen in Heerenveen. Foto: eigen foto

Al 34 jaar de liefste kleuterjuf in Heerenveen

Sinds 2006 organiseert de Respect Foundation de jaarlijkse nationale bewustwordingscampagne ‘De Week van Respect’. Wij van RondOm haken daarop in en zetten een mensen met een vitaal beroep in het zonnetje. Zoals Siemie van der Schaaf (58): kleuterjuf op basisschool de Hoeksteen uit Heerenveen.

Respect is dat je ziet en waardeert wat een agent, verpleegkundige of een leraar doet. Gezien worden doet ieder mens goed, maar sommige mensen verdienen nét iets meer waardering juist voor wat ze voor de samenleving doen. Neem de leerkracht. Van buitenaf wordt er vaak op het primair onderwijs neergekeken, tot de ouders er begin maart tijdens de eerste coronagolf opeens zelf voor stonden. En dat na al het gemopper vorig jaar toen er regelmatig gestaakt werd. Want al jaren zijn er klachten over werkdruk, administratieve rompslomp en te grote klassen. Ook is het elke dag weer gepuzzel voor de schooldirectie om voldoende bekwame leraren voor de klas te krijgen. Want, zo horen we vaak, voor het geld ga je niet het onderwijs in.

Maar niet uit de mond van Siemie van der Schaaf. De kleuterjuf doet haar werk al 34 jaar met veel plezier. “Ik had ook nooit verwacht dat ik dit zo lang zou doen”, zegt ze lachend. “Maar een jaar is zo maar weer voorbij.” Vroeger werkte ze fulltime, tegenwoordig staat ze drie dagen voor de gecombineerde groep 1/2. En elke dag gaat ze met plezier naar school. Het werken met de kleine kinderen spreekt haar na al die jaren nog steeds erg aan. “Het is lekker creatief, we zijn veel buiten en ik mag de kinderen op spelende wijze nieuwe dingen leren.” Ook het intensieve contact met de ouders dat er normaal gesproken is, maakt het werk leuk. “Door corona is het anders en nemen de kinderen bij het hek al afscheid van de ouders. Maar normaal gesproken is het contact heel spontaan, met hier en daar een praatje.”

Van de teneur dat kinderen en met name de ouders steeds mondiger en veeleisender worden, heeft ze weinig last. “Het scheelt een beetje per schooljaar en per groep. Soms jutten de ouders elkaar een beetje op. Maar over het algemeen zijn de ouders erg begrip- en respectvol. Dus met die tendens vind ik het bij ons op school wel mee vallen. En kritisch zijn mag. Soms houden ze je daar een spiegel mee voor en dat is goed. En vaak is het ook zo niet verkeerd bedoeld, maar komt het alleen verkeerd de mond uit, zoals we hier altijd zeggen. Maar uiteindelijk hebben we allemaal het beste voor het kind voor ogen. En dus kan ik eigenlijk niet anders zeggen dat het contact met de ouders heel gemoedelijk en enthousiast is.”

Wel merkt ze dat de lockdown van begin dit jaar de ouders heeft doen realiseren hoeveel werk de school normaal gezien verzet op een dag. “Er is veel waardering naar ons uitgesproken en dat is fijn. Daarnaast hebben wij ook begrip voor hun situatie. De meeste ouders moesten hun werk combineren met de kinderen wat al lastig zat was. Dus wanneer we negatieve geluiden hoorden, zeiden we ook: laat ze maar spelen, het moet geen strijd worden.”

Ondanks dat corona voor meer begrip gezorgd heeft, kan Siemie niet wachten tot ze weer terug kunnen naar het ‘oude' normaal. "Het zou fijn zijn om weer lekker te kunnen kletsen met de ouders. Maar tot die tijd maken we er gewoon het beste van. En misschien is dat iets meer van onze generatie: dat we kijken naar wat we wel hebben. We zijn gezond en onze kinderen ook, wat wil je dan nog meer? Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk. Want elke dag mag ik grapjes maken en heb ik blije koppies om me heen. Nou, daar doe je het toch voor?”