Afbeelding
Foto:

Sorry, ik was slap, ik heb een appelbeignet gegeten en hij was heerlijk!

Oké, oké, ik geef het toe, ik heb een appelbeignet gehad met heel veel suiker en kaneel. Dat is toch wel echt de beste combinatie die er is, niet waar? Appel, suiker, kaneel, match made in heaven! Maar goed, ik weet het, het had niet gemogen. Het was een slap moment. Mijn vriendin en ik waren net naar het tuincentrum geweest en daar stond hij, de Hollandse gebakkraam. Ik wilde nog een appelbol zonder poedersuiker bestellen, want in oliebollenbeslag zit in principe geen suiker. Ik had me al zo ingesteld op een appelbol, dat toen ze op waren ik toch iets met appels moest bestellen. Dat moest gewoon. Het werd dus een appelbeignet! Sorry lezers...

Verder gaat het overigens goed met mij. Ik heb die vervelende cravings niet meer en ik voel mij best fit. Laatst ging ik zelfs weer hardlopen! Lange tijd had ik daar geen zin meer in, maar het lijkt of ik iets meer energie heb en geen last meer heb van die suikerdips.

Ik vind het bijzonder om te zien en te merken wat voor band wij mensen hebben met suiker. Letterlijk overal zit suiker in, ook in producten waar het eigenlijk niet in hoeft te zitten. Waarom? Is het gewoon een kwestie van smaak en aanbod, of is er meer aan de hand. Soms vermoed ik dat fabrikanten expres suiker toevoegen aan hun producten om ons verslaafd te maken. Nu is suiker op zich zelf niet verslavend, maar het gevoel wat we krijgen als we ketchup nemen bij onze patat, (plantaardige) melk drinken bij het ontbijt of een potje groente verwerken in ons avondeten, dat is wél verslavend.

Het gaat dus niet alleen om die zakken snoep en glazen frisdrank. Het is ongelofelijk in hoeveel producten verborgen suiker zit. Een weetje dat ik ken is daarvoor heel tekenend. In de VS mag Tic Tac zeggen dat ze suikervrij zijn, terwijl een Tic Tacje eigenlijk volledig uit suiker bestaat. Waarom? Omdat de regel wanneer je iets suikervrij noemt gaat over de absolute hoeveelheid suiker in het product. Een Tic Tacje weegt natuurlijk helemaal niets, en dus mogen ze zichzelf suikervrij noemen.

Tijdens deze challenge denk ik niet alleen aan mijn 'strijd' tegen suiker, maar ook de strijd die we als samenleving tegen suiker zouden moeten voeren. We moeten met z'n allen, jong en oud, onze suikerinname verminderen.