Afbeelding
Foto:

‘Online pesten uitdaging voor scholen’

WOLVEGA - In 2018 geeft 5% van de middelbare school leerlingen aan wel eens gepest te worden. In een kleine klas van twintig leerlingen is er dus altijd eentje die zich niet veilig voelt en een slachtoffer is van pestgedrag. Omdat elk gepest kind er eentje te veel is, organiseert Stichting School en Veiligheid altijd de week tegen pesten in oktober. Honderden scholen in heel Nederland sluiten zich hierbij aan en schenken in deze week (meer) aandacht aan plagen en (online) pesten. Ook het Stellingwerf College staat extra stil bij deze week.

Ben Krause is nu voor het tweede jaar brugklas- en anti-pestcoördinator op het Stellingwerf College. Voor hem is dit de tweede week tegen pesten, maar ook voordat Krause deze functie bekleedde was er al aandacht voor deze landelijke actie: “We vinden het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. We lichten docenten en mentoren ruim op tijd in, zodat ze na kunnen denken over hoe ze invulling willen geven aan dit thema. Zo kunnen ze het koppelen aan andere thema’s waar ze mee bezig zijn of kunnen ze op tijd laten weten of ze nog materialen nodig hebben.”

Op het Stellingwerf College is tijdens het gehele schooljaar aandacht voor pesten. Zo werken ze onder andere met een anti-pestprotocol, zodat voor zowel leerlingen, docenten en ouders duidelijk is wat er gebeurt als er op school gepest wordt. Maar met alleen een protocol stop je pesten niet. Met zijn allen pesten voorkomen, signaleren en aanpakken is de kern. Volgens Krause heerst er echter een goede sfeer op school: “Ik weet natuurlijk ook wel dat er op elke school gepest wordt en dat zal bij ons niet anders zijn. Toch zie ik in de wandelgangen dat jongeren elkaar durven aan te spreken op hun gedrag. Dat geeft aan dat ze zich veilig voelen in onze school, een goed teken.”

Volgens Krause heeft corona grote invloed op de groepsdynamiek: “We moeten eigenlijk weer overnieuw beginnen,” legt hij uit, “het besef van; oh jah, we zijn een groep.” De eerste zes weken van het nieuwe schooljaar heten in vaktermen niet voor niets de ‘gouden weken’. Die weken zijn bepalend voor hoe de leerlingen het jaar gaan ervaren: “In die zes weken verkennen de leerlingen elkaar, de leraar en de regels. Als je in die eerste zes weken een goede en veilige groep creëert, dan heeft iedereen daar baat bij." Een goed begin is dus het halve werk, daarom begint het Stellingwerf College ook met pestpreventie in de brugklas. Toch hamert Krause ook op anti-pest beleid in de hogere klassen: “Vaak heb je ook in hogere leerjaren te maken met nieuwe klassen, bijvoorbeeld omdat je na de brugklas kiest voor vwo of havo, of omdat je een ander profiel kiest. We moeten daarom ook in de bovenbouw aandacht blijven besteden aan pesten.”

Waar vroeger vooral op het plein werd gepest, zijn jongeren nu vaak online de pineut. Veel docenten worstelen hiermee, want grip krijgen op iets wat online gebeurt, is lastig: “Het begint vaak onschuldig, maar voor je het weet loopt het uit de hand. Ik denk dat elke school wel te maken heeft gehad met online pesten. Ik heb berichten langs zien komen waarvan ik van mijn stoel val, zo heftig. Voor we het weten groeit het ons boven het hoofd. Daarom maken ze in de brugklas al goede afspraken over hoe de leerlingen online met elkaar omgaan en gaat de school in gesprek met ouders.

Dit jaar zal er tijdens de anti-pestweek dan ook in veel klassen van het Stellingwerf College extra aandacht zijn voor online pestgedrag. Voelt uw kind zich niet veilig in de klas, dan is het altijd goed om dit te melden bij een docent of mentor. Samen met alle betrokkenen zal er dan gekeken worden naar een goede oplossing.