Kunt u ook wat hulp gebruiken bij de computer?
Kunt u ook wat hulp gebruiken bij de computer? Foto:

Digitaal sterker bij Bibliotheek Drachten

DRACHTEN - Ouderen maken steeds meer gebruik van internet. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat maarliefst ¾ van de 75-plussers een account heeft op sociale media. Toch is het internet ook voor deze groep vaak nog ingewikkeld. Daarom organiseert Bibliotheek Drachten regelmatig verschillende cursussen en spreekuren om mensen digitaal vaardiger te maken.

Marien Bos is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van de bibliotheek en bij haar konden we terecht om wat vragen te stellen over deze cursussen. De bibliotheek in Drachten biedt op dit moment drie verschillende initiatieven aan om mensen verder te helpen in de online wereld: “Het is al een aantal jaren geleden dat we zijn begonnen met de DigiD cursussen. Het is een voorbeeld van de verandering die bibliotheken op dit moment doormaken. Een bibliotheek is al lang niet meer alleen een plek waar je boeken kan halen. We zijn inmiddels echt een plek waar mensen zich kunnen ontwikkelen op allerlei verschillende vlakken.”

Klik & Tik is één van deze mooie initiatieven die mensen digitaal vaardiger maakt. Een individuele cursus met veel aandacht voor de cursist. Samen met een opgeleide vrijwilliger wordt er gekeken naar wat u wilt leren en wat u niveau al is. Kunt u uw weg al aardig vinden online, dan hoeft u dus niet bang te zijn dat de cursus voor u van te laag niveau is. Bent u een echte beginner, dan wordt er begonnen met de absolute basics. Daarnaast is er dus een DigiD-cursus: “Steeds meer overheidszaken worden online geregeld en dat is gewoon hartstikke ingewikkeld als je dat niet gewend bent. Er zijn ook veel jongeren die helemaal niet zo digi-vaardig zijn. Zeker als het gaat om het werken met de digitale overheid. Dat is voor heel veel mensen ongelooflijk lastig, omdat het een beroep doet op een heleboel vaardigheden. Dus dit is niet alleen voorbehouden aan ouderen en het is niet zo dat het vanzelfsprekend is dat jongeren dit wel kunnen.Tijdens de digid-cursus worden ze in een klein groepje geholpen door een opgeleide en betrouwbare vrijwilliger. Samen leer je hoe je verschillende overheidszaken online kan regelen.” Geen computer thuis, geen probleem! Cursisten mogen gebruik maken van de computers die beschikbaar zijn in de bieb. Wat wekelijks een terugkerende activiteit is bij de bibliotheek, is het digitale spreekuur: “Heb je specifieke vragen over je computer of je telefoon, dan is er iemand die je kan helpen. Dat kan van alles zijn, een virus bijvoorbeeld, maar ook het installeren van apps, bankzaken regelen via de computer, het herkennen van oplichting of een account aanmaken voor Facebook.” Voorheen was dit een inloopspreekuur, maar vanwege corona is het nu belangrijk dat u van te voren even een afspraak maakt. Dat kan via de telefoon of online, maar u kunt uiteraard ook even langs de balie om een afspraak te maken.

Binnenkort start er nog iets nieuws in de bibliotheek. Er komt namelijk een officieel Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kunt u terecht voor alle vragen omtrent aanvragen, toeslagen en aangiftes die online richting de overheid moeten. “We verwachten dat deze in oktober klaar voor gebruik is en dat we dan van start kunnen gaan. Het is niet alleen een informatiepunt. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook doorverwezen worden naar de ‘Klik & Tik’ cursus of het formulierenspreekuur.” Goed om te melden is overigens dat alle cursussen die de bibliotheek aanbiedt over dit onderwerp gratis zijn.

Kunt u ook wel wat hulp gebruiken online of wilt u nog meer leren over die gekke digitale wereld, dan kunt u dus terecht bij de bibliotheek. Kom even langs voor informatie, of ga naar www.bibliotheekdrachten.nl/speciaal-voor/word-digitaal-sterker

Kunt u ook wat hulp gebruiken bij de computer?