Afbeelding

Ook op VSO Talryk aandacht voor pesten

DRACHTEN - In 2018 geeft 5% van de middelbare school leerlingen aan wel eens gepest te worden. In een gemiddelde klas van twintig leerlingen is er dus altijd iemand die zich niet veilig voelt en een slachtoffer is van pestgedrag. Omdat elk gepest kind er een te veel is, organiseert Stichting School en Veiligheid altijd de Week Tegen Pesten in oktober. Honderden scholen in heel Nederland sluiten zich hierbij aan en schenken in deze week (meer) aandacht aan plagen en (online) pesten. Ook VSO Talryk staat extra stil bij deze week.

Marrit Visser is docent bij VSO Talryk Drachten en houdt zich ook bezig met het anti-pestbeleid in de school voor voortgezet speciaal onderwijs. Dat doet ze als respectcoördinator of anti-pestcoördinator, het bestuur zit nog te dubben over de naam: “We willen graag een term die toegankelijk is voor onze leerlingen, die niet gelijk zo zwaar klinkt. Daarom neigen we naar ‘respectcoördinator’, want respect is uiteindelijk het erg belangrijk.”

De gouden weken

Op VSO Talryk is de sfeer goed, vindt Visser: “Ik merk dat de leerlingen elkaar vertrouwen en zich veilig voelen in de klas. Ze delen bijvoorbeeld veel met hun klasgenoten en zijn open over hun zorgen. Dat is heel belangrijk in een school.” De school zit op het moment midden in de ‘gouden weken’, een bekende term in het onderwijs: “De eerste weken van het schooljaar zijn essentieel voor de groepvorming. Als je een goede start maakt, dan legt dat een stevig fundament voor het hele schooljaar.”

Schoolbreed geen aandacht voor Week tegen Pesten, wel in de klassen aandacht

VSO Talryk besloot vanwege de coronacrisis om eerst te beginnen met halve klassen. Sinds kort is de hele klas weer welkom in de school. De ‘gouden weken’ zijn dan ook nog maar net begonnen. Dat is ook de reden dat ze dit jaar niet schoolbreed aandacht geven aan de Week Tegen Pesten: “We vinden het nog te vroeg om de hele school te betrekken in een themaweek. Voor nu is het belangrijk dat de leerlingen elkaar en hun klassenleiding leren kennen en vertrouwen.” Wel zijn alle docenten ingelicht over de Week Tegen Pesten: “De leerlingen zullen online en in de media wel dingen zien langskomen over deze week. Het is logisch dat de leerlingen op die manier toch bezig zijn met het onderwerp pesten en daarover vragen hebben.” Visser heeft verschillende lessen naar de klassenleiding gestuurd, zodat de klassenleiding de lessen kunnen gebruiken als ze inschatten dat de klas er aan toe is.

Geen kant en klare methodes

Net als veel andere scholen heeft VSO Talryk een anti-pestprotocol, het respectprotocol. Visser durft niet te zeggen of dit veel verschilt met andere middelbare scholen, maar de methodes waarmee ze werken zijn wel anders: “Er bestaat eigenlijk geen kant en klare methode die geschikt is voor voortgezet speciaal onderwijs. Je hebt de methodes voor het basisonderwijs, maar die passen vaak niet bij onze leerlingen. Jongeren van 12 t/m 20 jaar lopen tegen hele ander zaken aan dan basisschool leerlingen. Het zijn toch jongeren die te maken hebben met typische puberproblemen. De methodes voor middelbare scholen zijn vaak weer te talig en passen niet altijd bij het niveau van onze leerlingen.” VSO Talryk heeft daarom een eigen manier om een veilige sfeer te creëren binnen de school, een mix van verschillende methodes, aangevuld door de ervaring van de docenten. Zo werken ze met Rots en Water trainingen en besteden ze tijdens de lessen tijd aan het leren van sociale vaardigheden en weerbaarheid: “We vinden het belangrijk dat onze leerlingen stevig in hun schoenen staan.”

Weinig gepest op Talryk

VSO Talryk doet er dus alles aan om de pedagogische sfeer in school zo optimaal mogelijk te houden. In de anderhalve jaar dat Visser nu respectcoördinator is, lijkt pesten in hun school weinig voor te komen. Uiteraard blijft het team scherp. Leerlingen en hun ouders/verzorgers mogen altijd op een vertrouwde docent af stappen om hun zorgen uit te spreken.

Afbeelding