Online is niet alles altijd duidelijk, weet u bijvoorbeeld wat een 'meme' is?
Online is niet alles altijd duidelijk, weet u bijvoorbeeld wat een 'meme' is?

Internet soms knap ingewikkeld

Facetime, TikTok of Snapchat, kent u die termen? 94% van de inwoners van Noord-Europa hebben toegang tot het internet, maar lang niet al deze mensen kunnen er goed mee uit de voeten. Vooral ouderen hebben moeite hiermee. Dat is ook logisch, zij zijn immers opgegroeid in een tijd waar je nog niet eens kon dromen van een apparaat dat je kon verbinden met heel de wereld, en dat ook nog eens in de palm van je hand past.

Jongeren staan er misschien niet bij stil, zij internetten bijna op de automatische piloot, maar het internet kan knap ingewikkeld zijn, zeker als je het niet gewend bent. Het internet lijkt dan misschien ook niet zo belangrijk, een heel leven lang heb je van alles kunnen regelen, zonder ook maar één machine aan te hebben gezet. De noodzaak van het internet wordt alleen wel steeds groter. Bedrijven, overheden en instanties schakelen steeds verder over op het internet. Inmiddels kun je je uitkering online aanvragen bij het UWV, bestel je je eten in de app van Thuisbezorgd en doe je je belastingaangifte op de website van de belastingdienst. Belangrijke én niet belangrijke zaken spelen zich steeds vaker af online.

Maar ouderen staan niet stil in hun tijd, zeker niet! Uit cijfers blijkt dat ook zij steeds meer doen op het internet. Zo heeft het socialemediagebruik van ouderen de laatste jaren een vlucht genomen. Dat blijkt uit recente cijfers van het onderzoek 'ICT-gebruik van huishoudens en personen 2019' van het CBS. Vooral 65- tot 75-jarigen hebben steeds vaker een account op Facebook, Instagram of WhatsApp. Maarliefst 76%, drie op de vier dus, gebruikt regelmatig sociale media. Vijf jaar eerder was dat nog 40%. Tekstberichten uitwisselen, WhatsAppen dus, blijkt het meest populair onder ouderen. Inmiddels stuurt 70% van de 65- tot 75-jarigen wel eens een berichtje naar hun kinderen, kleinkinderen, vrienden of buren.

Corona

Corona heeft grote invloed op het internetgebruik van ouderen. Uit een peiling van ouderenbond ANBO onder 4000 ouderen blijkt dat bijna de helft vaker is gaan videobellen. 20% maakt nu vaker contact met anderen via sociale media en 18% speelt online zelfs spelletjes.

Hulp nodig?

Ondanks dat ouderen veel actiever zijn online, zijn er ook nog veel mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Er zijn een aantal instanties die u kunnen helpen. Bij sommige bibliotheken geven zij bijvoorbeeld regelmatig cursussen en zijn er digitaal spreekuren. SeniorWeb is een organisatie die ouderen ook helpt, bijvoorbeeld door het aanbieden van online en offline cursussen. Op oefenen.nl vindt je een 'klik&tik' cursus op verschillende niveaus. Grappig is ook de vlogcursus van Omroep MAX, waar ouderen kunnen leren vloggen (een online video-dagboek).

Zelf helpen?

Wilt u uw opa, oma, pake, beppe, vader of moeder helpen, dan hebben we nog een paar tips. Focus vooral op de positieve kanten van internet en leg helder uit wat internet voor iemand kan betekenen. Vermijd Engelse termen (zeg bijvoorbeeld videobellen, in plaats van facetimen. Het belangrijkste is om te onthouden dat iedereen behoefte heeft aan echt contact. Videobellen moet nooit een gezellig bakje thee vervangen.

Afbeelding