Afbeelding
Foto's: Johan Vogelzang

Creativiteit redt Wirdumse ondernemer

Sportverenigingen hebben het moeilijk om hun activiteiten uit te voeren tijdens de huidige corona-tijden. Ondernemers in de sport hebben het dus ook moeilijk. Astrid van der Zwaag van Astrid Sportprijzen verhuisde van haar winkel/atelier bij Diepenmaat Sport in Leeuwarden naar haar woning in Wirdum, waar zij een slaapkamer heeft omgetoverd tot winkel en atelier.

Diepenmaat Sport hield op te bestaan en Astrid zocht een nieuwe ruimte. De zoektocht in Leeuwarden leverde niet iets passends op en toen vanwege corona de inkomsten daalden was het een logische gedachte om de slaapkamer om te bouwen. De kinderen zijn tenslotte toch de deur al uit. Nu blijkt het financieel een goede keuze te zijn en mensen uit Leeuwarden en omstreken blijken het helemaal niet erg te vinden om naar Wirdum te komen.

Steeds blijven vernieuwen

Astrid (60) heeft nu 29 jaar haar eigen bedrijf Astrid Sportprijzen, dertien jaar daarvoor deed ze hetzelfde werk maar dan in loondienst voor Diepenmaat Sport. Ze is vergroeid met het werk zonder vastgeroest te zijn. Vastgeroest is ze niet in starre tradities en structuren, want ze vindt het juist geweldig om zichzelf te blijven vernieuwen en ook voor haar klanten telkens nieuwe prijzen te vinden en te maken.

Sieraden, ringen, scheepstoeters, messen: ze kan veel graveren. “Alles wat van metaal is en is mijn machine past kan ik graveren. Scheepstoeters zijn nooit exact hetzelfde dus dat zijn telkens leuke uitdagingen.” Astrid is een echte ondernemer die met de klanten meedenkt. Het betekent dat die verenigingen die nog steeds wel wat organiseren, nog steeds wel naar haar toe komen.

Klanten van Ameland tot Overijssel

“Ik blijf positief dus het gaat vast wel weer aantrekken”, zegt Astrid. Haar sportprijzenwinkel wordt mede met dank aan internet ook nog steeds goed gevonden. Van kleiduivenschieters op Ameland tot sporters uit de rest van Friesland tot in Groningen, Drenthe en Overijssel: velen weten haar werk te waarderen. Ze is klantvriendelijk en snel en houdt nog altijd van haar werk. “Ik zou naar de edelsmid-opleiding in Schoonhoven maar dat ging niet door. Toen ik van school kwam ben ik eerst een half jaar bij een pottenbakker aan het werk geweest, tot er een vacature bij Diepenmaat Sport voorbij kwam.”

“Ik was sportminded en hou van creatief bezig zijn, dus dat paste perfect en ik vind het nog steeds geweldig om te doen.” Haar technische apparatuur wordt elk jaar nagekeken en de nieuwste software wordt erin geïnstalleerd om volledig up to date te kunnen zijn. Voor klanten met een ouderwetse wens heeft ze ook nog altijd haar ouderwetse handgraveermachine staan, zodat ze zowel moderne klanten en ouderwetse klanten goed kan bedienen.

Hoe lang ze nog doorgaat met haar sportprijzen weet ze nog niet. Qua pensioengerechtigde leeftijd zou ze nog zeven jaar ‘moeten’. Voorlopig geeft het werk haar nog veel voldoening en hebben zij en haar man het prima samen met het indelen van werk en vrije tijd. Voorlopig is het genieten.

Afbeelding