Alle liefs uit Weststellingwerf, collage door: Jan Dijkstra, bewerking door: RondOm Vandaag
Alle liefs uit Weststellingwerf, collage door: Jan Dijkstra, bewerking door: RondOm Vandaag

Toerisme in Oost- en Weststellingwerf

WEST- en OOSTSTELLINGWERF - Toerisme is een belangrijke sector in Oost- en Weststellingwerf. De mooie natuur, het rustige karakter en de ruimte maakt de omgeving erg aantrekkelijk voor zowel binnen- als buitenlandse toeristen. Helaas heeft de toeristensector in Nederland een flinke knauw gekregen van de coronacrisis. Nu, vlak voor de zomervakantie, blijkt gelukkig dat er steeds meer mag en dat het er niet naar uit ziet dat de campings deze zomer helemaal leeg blijven. RondOm Stellingwerven ging op onderzoek uit.

De cijfers

LISA, het landelijk informatiesysteem van arbeidsplaatsen, houdt in een databestand bij hoeveel betaalde werkplekken er bekend zijn in bepaalde gemeentes. Volgens hun cijfers zijn er in 2019 9300 banen in Weststellingwerf beschikbaar, waarvan 470 in de toeristensector. In Ooststellingwerf zijn er iets meer banen, namelijk 9370 en 500 daarvan zijn in de toeristensector. Dat zijn toch bijna 1000 mensen in onze twee gemeentes die werken met toeristen. Daarnaast levert toerisme ook wat op voor de gemeente. Door toeristenbelasting te innen pikken zij een graantje mee die zij vervolgens (hopelijk) weer investeren in toerisme, bijvoorbeeld door natuurbehoud en subsidies voor musea. In 2016 ontving Ooststellingwerf 253.000 euro aan toeristenbelasting, Weststellingwerf ontving een kleine 95.000 (bron: CBS). Toerisme levert dus in beide gemeentes redelijk wat op.

Ooststellingwerf; de plannen

Gemeente Ooststellingwerf liet in 2016 onderzoek doen naar de toeristensector in de omgeving. Hieruit blijkt dat er in 2015 1591 recreatiehuisjes en 3017 kampeerplekken beschikbaar zijn in de gemeente. Ze merken op dat er steeds minder behoefte is naar kampeerplekken en meer naar huisjes en luxe kampeermogelijkheden, zoals glamping. Uit onderzoek van het Ecorys is bekend dat de verblijfsrecreatieve sector in 2015 goed was voor zo'n 17 miljoen euro aan bestedingen. De gemiddelde besteding van verblijfstoeristen in Ooststellingwerf bedroeg in 2015 zo'n 70 euro per dag. Volgens de Programmabegroting 2018-2021 van gemeente Ooststellingwerf wil de gemeente meer investeren in MTB-knooppunten in de omgeving van Appelscha.

Weststellingwerf; de plannen

In het collegeprogramma 2018-2022 van gemeente Weststellingwerf staat dat ze de recreatieve kwaliteiten van de omgeving vooral buiten de regio meer bekendheid willen geven. In overleg met de toerismesector hebben ze het recreatieve aanbod voor zoveel mogelijk publiek uitnodigend maken. Daarbij focussen ze zich niet alleen op dagrecreatie, maar ook op mensen die één of meerdere nachten in de omgeving willen verblijven. Om dit te bereiken willen ze onder andere meer samenhang creëren tussen verschillende mogelijkheden en initiatieven en gaan ze investeren in verschillende toeristische trekpleisters als de Rottige Meente, de Koloniën van Weldadigheid, de Spokeplas, het Brandemeer en de Driewegsluis.
In het programma nemen ze voor om de inkomsten van toeristenbelasting, wat volgens verwachting in 2018 120.000 euro zou bedragen, te storten in een toeristisch investeringsfonds.

Afbeelding