Afbeelding
Foto:

Friestalige leeskoffers voor alle basisscholen in Opsterland

OPSTERLAND - De Friese kinderboekenambassadeur Lyda Dijkstra heeft donderdag 11 juni een Friestalige leeskoffer overhandigd aan alle basischolen in de gemeente Opsterland. Deze lêskoffer bevatten tien Friese boeken die speciaal door haar zijn geselcteerd.

De gemeente heeft als eerste Friese gemeente voor al haar 22 basisscholen een bezoek van de Berneboeke-ambassadeur geregeld. Namens de VCSO en Comprix scholen Opsterland heeft de werkgroep Schrijvers in school het initiatief hiervoor genomen. Naast de bezoeken krijgen ook alle 22 basisscholen de Lêskoffer van de gemeente. De koffers zijn donderdag 11 juni door de Berneboeke-ambassadeur Lida Dykstra aan de werkgroep overhandig

'Kolleksje moaie Fryske berneboeken'

Lida vindt het initiatief van de werkgroep in Opsterland geweldig. “Gjin skoalle yn dy gemeente wurdt sa oerslein, mar se krije allegear in kolleksje moaie Fryske berneboeken en in soad ideeën hoe’t jo dêr mei wurkje kinne, oanrikt. Ik hoopje eins dat mear gemeenten yn Fryslân dit foarbyld folgje sille.” Cultuurcoach van de gemeente Theo Schlepers zit in de werkgroep en is een van de aanjagers. “Sinds 2003 is de werkgroep begonnen met creatieve initiatieven om de leesbeleving in

groep 5/6 te stimuleren. Lida komt op het juiste moment, na Corona, als ambassadeur het onderwijs verrassen met een Friese impuls tijdens een uitgebreide kinderboekenperiode.”

In haar schoolbezoeken werkt Lida met de boeken uit de Lêskoffer, maar in Opsterland zal zij in september en oktober ook aandacht besteden aan het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar. In de Lêskoffer zitten tien Friese boeken die de Berneboeke-ambassadeur speciaal heeft geselecteerd. Bij alle boeken zijn lesbrieven geschreven met verwerkingsopdrachten, die kunnen door scholen gratis worden gebruikt. Andere scholen en instellingen in Fryslân kunnen zich nog altijd opgeven voor een bezoekje van de Berneboeke-ambassadeur, de Lêskoffer bestellen en gratis de lesbrieven downloaden via de website www.berneboekeambassadeur.frl.