Anja en twee leerlingen tijdens kinderyoga
Anja en twee leerlingen tijdens kinderyoga

'Door yoga leer je te luisteren naar jezelf'

DRACHTEN - 21 juni zouden over de hele wereld yoga-fans de internationale yoga dag vieren. Door de onzekere tijden in deze crisis is besloten dit jaar even over te slaan, maar dat hoeft niet te betekenen dat het helemaal stil is in de yoga-studio's. Anja van Renselaar, eigenaresse van De Gelukkige Ouder en yoga-instructeur voor kinderen vertelt graag over haar passie en sport.

“Het beoefenen van yoga helpt je om de juiste balans te vinden tussen lichaam en geest, denken en voelen, tussen de buitenwereld en jezelf. Door yoga leer je te luisteren naar je lichaam. Het gaat over bewustwording; zien en voelen wie je bent. Voor mij zit de kracht van yoga in het unieke ontdekken van jezelf. Het mooie van kinderyoga is dat kinderen op jonge leeftijd al ervaren op welke manier ze hun lichaam mogen inzetten. Door bijvoorbeeld een specifieke ademhaling toe te passen op het moment dat ze het druk hebben of negatieve gedachtes ervaren. Yoga staat vooral voor verbinding. Verbinding en evenwicht tussen Yin (vrouwelijke energie) en Yang (mannelijke energie). Zonder oordeel naar de wereld/je omgeving kijken. De lessen kinderyoga die ik geef zijn op het kind afgestemd. Ik werk veel met muziek en thematiek, we gaan op avontuur. Op deze manier is er een betere aansluiting bij de belevingswereld van het kind. Het gaat vooral om veel plezier te hebben en te landen in je lichaam. Het delen van emoties en het vertellen van verhalen.

Na de zwangerschap van mijn zoon Seppe ben ik gestart met Hatha Yoga. Ik zat op dat moment niet lekker in mijn vel. Hatha yoga is de basis van alle yogavormen en verwijst naar de twee tegengestelde energieën Yin en Yang. Ik had echt behoefte aan meer balans in mijn leven. Daarnaast was ik een wandelend hoofd en maakte te weinig gebruik van mijn lichaam. Ik vond het heerlijk om bezig te zijn met mijn lijf en voelde de positieve effecten hier dan ook van. Ik had op dat moment een hoge ademhaling en leerde deze naar mijn buik te brengen. Ik kreeg meer balans (core oefeningen)

Na het lezen van het boek “het lieve woordendoosje” heb ik me ingeschreven voor een training Heartfulness en Hartfocus. Het boek gaat over het doosje in je hart waar je alleen bij kan op momenten als je goed in je vel zit. Terwijl je eigenlijk wilt dat dit doosje in je hart zich opent op momenten dat je minder goed in je vel zit. Tijdens deze training werden er verscheidene yoga-oefeningen voor volwassenen en kinderen gegeven om hun hart te openen. Ik was zo onder de indruk wat voor effect dit op kinderen heeft. Op dat moment voelde ik dat ik er iets mee moest doen. Als kinderen op jonge leeftijd yoga-oefeningen kunnen inzetten dan kan dat zoveel rust geven. Daarna ben ik de opleiding tot kinderyoga-docente gestart. Kinderen voelen zich na een les weer helemaal in hun lijf geland. Er is een merkbaar verschil voor en na de les. Ze voelen zich vaak weer helemaal zichzelf.

Ik wil leerlingen meegeven dat ze helemaal zichzelf mogen zijn. Dat ze zonder oordeel naar de wereld mogen kijken. Dat iedereen overeenkomsten met elkaar heeft. Dat we ons allemaal wel eens buitengesloten voelen en verdrietig zijn. Dat je mag leven vanuit je eigen authenticiteit en spontaniteit. Op het moment dat ze naar buiten stappen zijn ze weer één geheel.

Yoga heeft niks te maken met een Godsdienst. Je mag bij het beoefenen van Yoga geloven in wat je wilt. Het brengt je juist dichter bij jezelf door middel van meer bewustwording. Kinderyoga is juist heel erg leuk en heel anders als volwassen yoga.”

Voor meer informatie over Anja en haar werk, ga naar: https://degelukkigeouder.nl/