Bastian met hond BiBa tijdens canicross
Bastian met hond BiBa tijdens canicross Foto: Ernesta Verburg

In de sport-light, de sporter en zijn club

Uitgelicht: Bastian Mathijssen

Zonnemaire – Bastian Mathijssen is teamleider horeca in het Laco sportcentrum in Zierikzee, een sportomgeving bij uitstek. Het mag geen verbazing wekken dat hij naast zijn werk actief is in de sport. Bastian beoefent canicross, een bijzondere manier van offroad hardlopen met de hond. Hij loopt zelf (ultra)trails en is coach voor “wie lekker wil leren hardlopen”.

Dit lopen en coachen doet hij samen met partner Birgit in hun sportbedrijf B-running. Bastian maakte kennis met canicross nadat hij zijn bedrijf had verkocht. “Mijn liefde voor honden kwam doordat mijn vader politiehonden trainde.” Hij werd enthousiast: ”Bij canicross heb je altijd je maatje bij en allebei vinden we het super om te doen.” De sport is ontstaan vanuit de sledehondensport. De loper is met de hond verbonden door een elastische lijn. De crossen variëren van kort (2 ½ - 4 kilometer) tot lang (4 - 8 km). “Daarnaast kennen we de canitrail met een onbeperkte afstand. Met mijn vorige hond Sjaak heb ik zelfs een marathon gelopen. Momenteel is mijn hond BiBa in opleiding voor de canicross en canitrail. Haar belastbaarheid wordt nu opgebouwd.”

Ambassadeur

Bastian liep zijn eerste wedstrijd in 2014 en haalde later het podium bij het Nederlands kampioenschap. Hij was de eerste Zeeuwse deelnemer bij een EK. “Mijn ambitie is om een NK te organiseren in Westerschouwen. De sport wint aan populariteit. De mensen in de gebieden waar we lopen, zien hoe de honden genieten van deze tak van sport.” Bastian mag een pionier worden genoemd om de sport in deze regio op de kaart te krijgen. Intussen is het verder uitgerold nadat hij Canicross Zeeland had opgericht. Hij geeft ook trainingen aan groepen. “We hebben op de Grevelingendam al drie wedstrijden georganiseerd. Bij de Bosbokkentrail, dit jaar in Westerschouwen, liepen canicrossers voor het eerstmee.”

Trail

Tussen de bedrijven door loopt Bastian zelf trails.”Ik heb mijn eerste halve marathon gelopen in 2005 in Rotterdam omdat we meegingen op expeditie naar de Mont Blanc. Tien jaar later ben ik begonnen met trailrunnen. Met als hoogtepunt de Trans Gran Canaria”.
Dit jaar liep hij in Noord-Limburg 112 km. Zijn ambitie voor 2021 is een 7-daagse trail in de Pyreneeën (van 450 km met 15000 hoogtemeters). Het zit goed met conditie en doorzettingsvermogen want volgend jaar wil Bastian zijn eerste marathon lopen met hond BiBa.

Door Joop van der Laan