Irene van Heijningen werkt sinds vorige jaar op de ambulance
Irene van Heijningen werkt sinds vorige jaar op de ambulance Foto: Anneke Flikweert

Vrijwilligers bij de Dierenambulance gevraagd

Zierikzee - Een ontsnapte hond na een ongeluk, een gans met een vishaak in zijn keel, een kitten langs de Rijksweg en zelfs een babyvleermuisje en een Jan van Gent. Irene van Heijningen uit Burgh-Haamstede is sinds vorige winter één van de vrijwilligers en elke dienst zijn er weer dieren waaraan ze hulp verleent.

Irene is in het dagelijks leven juriste bij het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Vorig jaar winter meldde ze zich aan als vrijwilliger bij de Dierenambulance, omdat ze daarmee in aanraking kwam na het vinden van een wilde kat in haar tuin. Irene: “Een tijdje later vond ik ook nog een ekster en belde ik weer. Zo kwam ik erachter hoe belangrijk dit vrijwilligerswerk is en ik reed een paar keer mee met een van de chauffeurs, om erachter te komen of ik er geschikt voor zou zijn. Door Corona reis ik nu minder naar mijn werk en heb ik meer tijd om in te springen. Het is zo mooi om dit te doen. Het leukste is wanneer ik een vermist dier kan herenigen met het baasje.”

Nieuwe situaties

Sommige mensen denken dat je als vrijwilliger op de Dierenambulance veel met dieren kan knuffelen, maar er komt wel iets meer bij kijken, vertelt Irene. “Dode katten van de weg halen is iets waar ik het meest tegenop zag. De eerste keer moest ik snikken. De tweede keer ging het al iets beter. En de derde keer zei ik: 'Geef mij maar een zak.' Dat soort dingen moet je gewoon leren doen. Je leert in de praktijk, van je collega’s, er zijn cursussen dieren-EHBO en daarnaast ga je het gewoon dóén en kun je altijd om informatie of advies vragen als je in nieuwe situaties komt.”

Ook vervoer en chippen

De Dierenambulance doet meer dan alleen dieren ophalen. De chauffeurs hebben een ‘reader’ om een chip van een gevonden hond of kat uit te kunnen lezen en de centrale zoekt de gegevens erbij. Voor honden is chippen verplicht, voor katten is het sterk aan te raden. Irene: “Bij de Dierenambulance kun je je katten ook laten chippen. Verder worden we ook ingezet om mensen zonder auto met hun dier te vervoeren naar asiel, dierenarts of hondentrimsalon, tegen een vergoeding.” In de zomer is het extra druk, met dieren van toeristen. De Dierenambulance kan nog steeds vrijwilligers gebruiken. Ritten worden ingepland in overleg. Ook donaties blijven welkom op NL15ABNA0484031066 www.dierenhulpstichting.nl

Tekst: Anneke Flikweert