David kwam toch weer op het rechte pad
David kwam toch weer op het rechte pad

David Schut: "Je moet de hoop niet verliezen"

Zierikzee - Hij is nu 22 en gaat zijn tweede jaar in als student bestuurskunde én filosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een blonde jongen met twinkelende blauwe ogen, die zin in het leven heeft. Toch was het leven voor David Schut zeven jaar geleden heel anders. "Ik had niks te verliezen, dacht ik."

Tot zijn vijftiende woonde David in Rotterdam. Toen hij in 4 havo zat, verhuisden zijn ouders naar Zierikzee. Op straat leerde hij verkeerde vrienden kennen. “We waren misschien jaloers op mensen die geld hadden en we zochten elkaar op. Je had leiders en meelopers. Ik was achteraf gezien een meeloper. De oudere kinderen waren meer met drugs bezig, de jongere haalden op straat rottigheid uit. Ik had het gevoel dat ik zo weer kon stoppen met foute dingen.” Ouders hebben soms geen idee waar hun kinderen mee bezig zijn. David was ’s avonds vaak laat thuis of ging er stiekem vandoor. Zijn voormalige vriendengroep raakte betrokken bij fietsendiefstal en later het grote werk.

Cum laude

Uiteindelijk moest David van school. Hij ging via Acreon-een daghulpprogramma- naar het CIOS- een mbo-sportopleiding. Het keerpunt voor hem was toen hij Zwarte Piet moest spelen en daar geen studiepunten voor kreeg, omdat hij een geïmproviseerd pietenpak aanhad. Hij was zó boos over de kinderachtige behandeling dat hij in de bus naar huis stapte en nooit meer terugging. Die woede zette hij om in iets positiefs: hij behaalde zijn havo- en vwo-diploma via het volwassenenonderwijs in Rotterdam. Daarna begon hij een studie bestuurskunde aan de Erasmus en hij rondde zijn eerste jaar cum laude af, met alle benodigde studiepunten. Komend jaar gaat hij er ook filosofie bij studeren.

Groeiproces

“Soms schaam ik me erover dat ik zoveel tijd heb vergooid. Aan de andere kant is het een groeiproces: je moet er klaar voor zijn. En dat ben ik nu.” David is actief bij PINK, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren en hij heeft politieke ambities. “Dieren worden behandeld als gebruiksvoorwerp, weggestopt in een schuur en ik wil daar iets aan doen. “Verder is hij medeoprichter van de Vegan Student Association Rotterdam. David vindt dat jongeren zich af moeten vragen of hun vrienden écht goede vrienden zijn. “Hebben ze het beste met je voor? En ouders moeten weten met wie hun kinderen optrekken. Houd vooral de hoop erin, wil ik hen meegeven. Het is vaak een fase waarin jongeren verkeren, net als bij mij.”

Tekst: Anneke Flikweert