Louis en Marijke tussen de platen
Louis en Marijke tussen de platen Foto: Anneke Flikweert

De Platenlounge: passie voor muziek in Zierikzee

Zierikzee - Het beste recept tegen wat dan ook is muziek, weten Louis Kleingeld en Marijke Folkertsma. Tijdens de Corona-lockdown waren ze toch in hun winkel De Platenlounge te vinden en trouwe klanten en kennissen wist hen te vinden voor hun nieuwe dosis muziek. Ondertussen bereidden Louis en Marijke zich voor op de ontvangst van al die andere trouwe klanten uit binnen- en buitenland en voorzagen ze hun winkel van schermen.

“We hebben klanten die een paar keer per jaar op afspraak naar ons toe komen, bijvoorbeeld als ze hier op vakantie zijn. Ze hebben soms zelf een verlanglijstje bij zich, maar we bieden hen ook een palet aan muziek als ze ons vertellen waar ze van houden. Louis heeft op een speciaal rekje achter de toonbank zijn eigen aanraders, die hij enthousiast promoot. Alles wat in onze winkel te vinden is, is ook al door onze selectie gegaan, dus we weten precies waar we het over hebben.

Webwinkel bouwen

“Bijzonder is dat we ook vrienden overhouden aan onze klanten, omdat we dezelfde interesse delen,” vertelt Marijke. Verkouden klanten mogen nu niet naar binnen, bij de deur staat desinfectiemiddel voor de handen en er mogen maar vijf muziekliefhebbers tegelijkertijd door al die muzikale juweeltjes neuzen. Ondertussen bouwde Marijke gestaag verder aan de website. Louis presenteert in een muzikaal blog muzikale vitamientjes en Marijke filmde. “Dat is wel een heel andere ervaring. Het is veel werk, zo’n webwinkel opzetten. En niet alles staat ook in de webwinkel: dat is ondoenlijk.”

Verrassingspakket

Een bijzonder initiatief is de ‘Doos van Troost’- twintig platen voor €10,- Louis: “Het idee is dat je een ouderwets gezellig avondje bouwt, rondom de platenspeler, met een verrassingspakket vol LP’s, variërend van cabaret tot Nana Mouskouri, maar ook lekkere blues en jazz. Lekker lachen en herkenning in een knusse sfeer thuis.” Een aantal activiteiten ging niet door dit jaar, zoals de Record Store Day. Alain Clark zou komen zingen in De Platenlounge en er horen ook altijd speciale releases bij dit evenement. Die komen er alsnog, tijdens de RSD ‘Drops,’ op 29 augustus, 26 september en 24 oktober: zie recordstoreday.com. Via www.deplatenloungeonline.nl kan een aantal RSD specials al besteld worden, maar ook exclusieve jazzplaten en nieuwe releases en alles wat mensen graag willen bestellen. Platen kunnen dan afgehaald worden in de winkel, zonder extra kosten. De Platenlounge is te vinden aan het Havenplein in Zierikzee.
Tekst: Anneke Flikweert